2012. február 23., csütörtök

Augsteiner Hefeweissbier 5.3%

Típus: Német sör, világos búza

Saját tapasztalat: Az Augsteiner búzasörből dobozos változatot kaptam egy kedves baráttól, Ákostól. A pohárba töltés után viszonylag kevés habja lett, amely 1 percen belül teljesen eltűnt. Színe, áttetszősége az átlag búzasörökhöz viszonyítva sokkal áttetszőbb, azaz majdnem jobban hasonlít a világos sörökhöz, mint a búzákhoz. Illatában kis savanykás, élesztős aromák jelentkeztek. Ezeket összegezve baljós érzésem lett...
Az első kortyoknál a búzasörös ízvilág mellett egy határozott fém íz is megtalálható volt (talán a doboz miatt?), de emellett még összejött egy száraz-enyhén kesernyés-savanyú-mézes-azonosíthatatlan utóízű valami, amely nem igazán tetszett benne.
Őszintén szólva első blikkre félreolvastam a doboz feliratát: Azt hittem, hogy Augustiner, csak később láttam a pár betűnyi különbséget. Nos, ez a pár betű igenis sokat jelent, ugyanis a világos Augustiner egészen finom volt, az Augsteiner búza viszont szerintem nem veszi fel a versenyt a legtöbb eddig kóstolt német búzasörömmel, mint pl. Löwenweisse, Schneider Weisse Tap7 vagy a Schöfferhofer Hefeweizen.
Összetevői között komló nincs is, csupán komlókivonat!

Alkoholtartalom: 5.3%

Összetevők: víz, árpamaláta, búzamaláta, komlókivonat, élesztő

Gyártja: Frankenthaler Brauhaus GmbH, Johann-Klein str. 22.24. 67227 Fankenthal/Pfalz, Deutschland


Itt vettem: Ajándék volt



Értékelés
Sör pontszám: 4/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Egy próbát mindenképpen

2012. február 20., hétfő

Augustiner Bräu München Edelstoff 5.6%

Típus: Német sör, világos

Saját tapasztalat: Németországban, egy Kauflandban várt rám ez a régi fajta söröspalackba zárt fél liternyi folyékony kenyér. Kemény 72 eurocentet kértek érte, azaz 300Ft-os árfolyammal számolva alig több, mint 200 Ft volt. Ilyen formájú palackra gyerekkoromból emlékszem, kb 15 éve nem találkoztam vele itthon. A címkéje elég összetett, arany motívumokkal teli, amely a sörgyár logója mellett kiemeli, hogy 1328 óta főzik Münchenben. A pohárba töltve szép, kemény, fehér hab alakult ki, a sör színe pedig egészen világos, tökéletes tisztaságú volt. Illata hasonlít a legtöbb sörhöz, mégis felfedeztem benne valami kénes(?) illathoz hasonlót (az az emlék ugrott be, amikor egyszer gyerekkoromban beleszagoltam egy borospincében kénezés közben a hordóba... csak az totál fejbevágott..), viszont ez elfért az összképben. Ízét tekintve finom, keserű, és a kortyolás után pár másodperccel - a cseh sörökre jellemzően kellemes - karakteres utóíz maradt a számban, hátul és a fent a szájpadlásomon, megspékelve egy kis száraz utóízzel. A kötelező összetevőkön kívül semmivel nem rontották el az Augustiner Edelstoff-ot, csupán víz, komló, árpamaláta került bele a főzés során.
Karakteres, egyedi sör, München legrégebbi sörgyárából.


Alkoholtartalom: 5.6%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló

Gyártja: Augustiner-Bräu, München, Németország

Itt vettem: Németország, Vilshofen, Kaufland, Ára: 0,72€



Értékelés

Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: - 8/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Innstadt Neues Helles Passau 5%

Típus: Német sör, világos

Saját tapasztalat: Csatos üveges sört mindig élmény kibontani, nem volt ez másképp a Passauban főzött Innstadt Neues Helles sörrel sem. Kitöltve érezhetően sötétebb színe volt, mint az előbb kóstolt Augustiner Edelstoff-nak, azonban habja nem bizonyult olyan tartósnak. Illatában kis citrusosság jelentkezett, amely ebben a formájában nem ragadta el a tetszésemet. Ízét tekintve szintén más volt, mint az Augustiner, nekem élesztősebbnek, gabonásabbnak tűnt, és mindössze 0.62€-s árával az egyik legolcsóbb volt a német szerzeményeim között. Összességében, a kb 180Ft-os árával - német és magyar viszonylatban is gyakorlatilag ingyen vesztegetett - passaui sör valószínűleg sosem kerül be a Top10-be, de alapvetően egy teljesen iható - kis citrusos utóízzel rendelkező -, alsó árkategóriás, fogyasztható sört ismertem meg benne. A sörfőzde becsületére váljon, hogy nem tettek bele semmiféle - itthon "divatos" - adalékanyagot, mint pl. kukorica vagy más E adalék. Ahogy melegedett a pohárban, egyre inkább előjött egy olyan utóíz, amely jelentősen lerontotta az összképet.



Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló

Gyártja: Innstadt Brauerei Passau, 94032 Passau, Németország

Itt vettem: Németország, Vilshofen, Kaufland, Ára: 0,62€



Értékelés

Sör pontszám: 4/10
Ár/érték: - 6/10
Újra vennék? – Nem igazán
Megérte? - Igen

Bombardier 5.2% - Wells & Youngs Angol Ale

Típus: Angol sör, félbarna ale

Saját tapasztalat: Több sört is megkóstoltam már a Wells & Youngs műhelyéből, vegyes sikerrel. Ilyen volt a Courage Directors, A Wells Banana banános sör, valamint a Youngs Double Chocolate, azonban igazán egyik sem nyerte el a tetszésemet. Így hát kíváncsian bontottam fel az egyik leghíresebb sörüket, a Bombardier-t: Hátha majd ez! A pohárban a habja sajnos gyorsan összeesett, 1-2 perc után már csak maga a sör maradt. A címke szerint és az illata szerint is félbarna, kicsit édeskés, kesernyés. Ízét nehezen tudom jellemezni, az erősen keserű, az édes, komlós, karamellás, és valami fűszeres alkot fél liternyi elegyet.. kezdem úgy érezni, hogy nincs szerencsém az angol sörökkel, vagy talán velem van valami baj.
Összetevőit megvizsgálva ehhez is adtak cukrot (ettől még lehetne akár igazán finom is, mint a pl. Primator 24), de stabilizálót eddig még egy sörömnél sem láttam... Nem is értem mit stabilizál, mert a habot biztosan nem... A színezék megléte pedig már nem oszt, nem szoroz.
Akármennyire szeretnék jókat írni, valahogy nem sikerül, pedig ez mégiscsak egy Bombardier. Csalódtam, azt hiszem, nem veszek több ilyet, főleg nem 599Ft-ért.


Alkoholtartalom: 5.2%

Összetevők: víz, árpamaláta, cukor, komló, színezék (E150C), stabilizáló (E450)

Gyártja: Wells & Young Brewing Co Lld. Bedford, UK.
Forgalmazza: Liquid-Gold Kft. 1117 Budapest, Hunyadi J. út 1.

Itt vettem: Szolnok, Cora, Ára: 599 Ft



Értékelés
Sör pontszám: 4/10
Ár/érték: - 2/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem

DAB Dortmunder Actien-Brauerei 5%

Típus: Német sör, világos

Saját tapasztalat: A DAB egy német sör, amelyre már elég régóta kíváncsi voltam. Kis üveges kiszerelésben találtam rá az Auchanban, 249 Ft-ért jó pár hónappal ezelőtt, és azóta rejtőzött a hűtő egyik zugában. A pohárba töltve egy világos színű, viszonylag kevés habbal rendelkező sör került, amelynek illata a cseh sörökre emlékeztetett. Ízét tekintve is először azt vágtam rá, hogy Pilsner (típusú), egy kis kóstolgatás után azonban egyedibb íze lett. A sör karaktere szerintem eléggé lágy, viszonylag kevés szénsavtartalommal rendelkezik, és könnyedén csúszott. Akármennyit is ittam belőle, a pohár (illetve a sör) tetején mindig maradt 2-3mm hab, és ez tetszett. A "szokásos" összetevőkön kívül szerencsére semmiféle adalékanyagot nem tettek bele a főzés során, így különösebb kellemetlen utóíze sem volt.
Összességében egészen jó sör a DAB, bármikor szívesen veszem le majd újra a polcról, ha sima, mindenféle sallangtól mentes, világos sörre fogok szomjazni.


Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat

Gyártja: Dortmunder Actien-Brauerei AG. Dortmund, Németország

Itt vettem: Kecskemét, Auchan, Ára: 249 Ft (0.33l)



Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: - 7/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

2012. február 19., vasárnap

Paulaner Salvator 7.9% - Német sör

Típus: Német sör, barna

Saját tapasztalat: A Paulaner Salvatorra egy céges úton bukkantam Csehországban - tudom, szentségtörés Csehországban német sört venni :) - egy Kauflandban. Hatalmas szárazanyagtartalommal rendelkező sör (18.3°), hasonló, mint a Primátor 24, amely dupla baknak számít. A Salvator üvegén szintén feltüntették ezt, és a sörfőzés során egészen magas, 7.9% alkhoholtartalmú nedűt állítottak elő. A pohárba töltve egy gyönyörű, átlátszatlan, félbarna sörös folyadék került, amelynek rendkívül sűrűnek és tartósnak bizonyult a habja és színét átjárta a barnasör teltsége. Íze búzasörös és édes, amely a barnasörök tipikus vonása. Szénsavtartalmát az átlagosnál kevesebbnek éreztem és ezáltal selymes hatása volt a kortyolás során. (Olyan, mint a csapolt Aldersbacher Weizen) A Salvator összességében egy kellemetlen utóízektől teljesen mentes, finom barnasör, és ezzel a Paulaner Hefe-Weissbier méltó "rokona" lett nálam.


Alkoholtartalom: 7.9%

Összetevők: víz, árpamaláta, élesztő, komló, komlókivonat

Gyártja: Paulaner Brauerei GmbH & Co. KG, Hochstrasse 75, 81451 München, Németország

Itt vettem: Csehország, Liberec Kaufland. Ára: Sajnos a blokkot elhagytam...



Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: - 6/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Bitburger 4.8% - Német sör

Típus: Német sör, világos

Saját tapasztalat: Bitburger: Bitte ein Bit! Német sör, amely eddig tulajdonképpen ismeretlen volt számomra: Csak egy fehéres doboz volt az áruházak polcain, semmi több, pedig már 1817 óta főzik Bitburgban. A felbontás után kitöltöttem a pohárba és nagy meglepetésemre teljesen kulturált, szép fehér, kemény hab jelent meg a felső pár centiméteren. Illata a cseh söröket idézte, azonban a Bitburger egy német, pilsner típusú sör. Az első kortyok még kicsit íztelennek tűntek, azonban a lenyelésük után pár másodperccel kialakult a hátul a számban egy határozott keserű utóíz, olyasmi, mint a Pilsner Urquell-nél. Ez egészen kellemes volt egy darabig, azonban ahogy kicsit melegedett a pohárban (kb 6-8 perc), előkerült a dobozos sörök negatívuma, a dobozíz, valamint némi édeskés aroma is bekerült a képbe. Összességében nem rossz, erős közepest adok rá: Ittam már jobbat is.

Mivel a kommentek szerint eléggé alulpontoztam ezt a sört, adok neki még egy esélyt, és megkeresem üveges változatban is. Biztos vagyok benne, hogy az jobban szerepel majd, mivel a "dobozíz" nem fog jelentkezni. Ha megtaláltam, felteszem ide egy frissítésben. Amúgy lehet, hogy rossz napom volt, és ezért nem jött be annyira akkor, amikor éppen ittam... :)

Alkoholtartalom: 4.8%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat

Gyártja: Bitburger Baugruppe GmbH, D-54634 Bitburg, Németország

Itt vettem: Kecskemét, Auchan, Ára: 391 Ft



Értékelés
Sör pontszám: 6/10
Ár/érték: - 4/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Radegast Premium 5% - Cseh sör

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: A Radegast egy cseh sör, amelyet a Plzensky Prazdroj gyárt Plzen-ben. A pohárba töltve szép, habos, telt színű, testes sör köszöntött, amelynek íze is tipikusan hozta a cseh sörök ízvilágát. Hasonló volt, mint a Pilsner Urquell, viszont összehatása annál kicsit könnyedebbnek bizonyult. Könnyen lecsúszott, nagyon jó, hogy semmi fölösleges nem került a palackba. Utóíze nincs, végig a cseh söröknél megszokott minőségi ízek voltak a számban, hasonlóan, mint a Staropramen-nél. A libereci céges úton történt sörözésekre emlékeztetett, friss, csapolt, üde társai jutottak róla eszembe.

Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, komló, árpamaláta

Gyártja: Plzensky Prazdroj, a.s., U Prazdroje 7, 30497 Plzen, Csehország, u Pivovaru Radegest, Nosovice


Itt vettem:
Csehország, Liberec, Ára emlékeim szerint kb. 20 KC volt (kb 220 Ft.)



Értékelés

Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: - 8/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

2012. február 15., szerda

Lucifer 8% - Belga sör

Típus: Belga sör, világos, ale

Saját tapasztalat: A Lucifert kibontva, és a pohárba töltve rengeteg, már-már ördögien sok hab keletkezett, amely extra kemény volt. Az kis üveg tartalmát ki sem tudtam tölteni egyszerre, pedig lassan, a poharat megdöntve öntöttem. Először azt hittem, hogy nincs megfelelően lehűtve, de a címke hátulján árulkodó felirat alapján 5-7 °C-osan ajánlják a fogyasztását, ennek pedig eleget tettem. Az első kortyolási próbálkozásom kudarcba is fulladt, mivel csak habot tudtam a számba juttatni, de legalább megízleltem ezt is. Azon túl, hogy átjön rajta a 8% alkohol erőssége, nekem édes, mézes beütése volt, a szintén belga Barbär jutott eszembe róla. Színét tekintve maga a sör világos, áttetsző, őszintén megvallva sötétebbre számítottam. A Lucifer vizet, árpamalátát, cukrot, komlót és élesztőt tartalmaz, és a források szerint 1369 óta főzik a Brouwerij Het Anker nevű sörfőzdében, keverve a keserű és édeskés aromákat egy fajta élesztős ízzel. Finom sör, amelyről becsukott szemmel is azt tippelném, hogy belga, és ha olcsóbb lenne, gyakrabban fogyasztanám.

Alkoholtartalom: 8%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló, cukor, élesztő

Gyártja: Brouwerij Het Anker, 2800 Mechelen, Belgium

Itt vettem: Szolnok, Cora, Ára: 699 Ft



Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: - 4/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

2012. február 12., vasárnap

Krusovice Cerné 3.8% - Cseh barna sör

Típus: Cseh sör, barna


Saját tapasztalat: Az előbb kóstolt Világos Krusovice után most következzen a Krusovice Cerné, azaz a barna változat. Hasonlóan szép, díszes kis üvegben hozták forgalomba a - meglepő módon csupán 3.8%-os - barnasört, mint a világos megfelelőjét. Habja ennek is szép kemény és sűrű volt, és nem oszlott szét másodpercek alatt, hanem sokáig megmaradt. Illata enyhén édeskés, de közel sem olyan mértékben, mint mondjuk a Primator 24-é. (Igaz, az dupla baknak számít) Ízéről az első kortyoknál az jutott eszembe, hogy füstös, édes. Nálam tökéletesen harmonizálna egy jó kis kemencében sült, töpörtyűs, füstölt sonkás kemencés kenyérlángossal. Korrekt kis sör ez is, bár a világos egy picit jobban ízlett, de ez lehet egyéni ízlés kérdése is. Összességében 9 pontot kap!



Alkoholtartalom: 3.8%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló és sörélesztő

Gyártja: Heineken Ceská Republika a.s, u Pivovaru 1, 27053 Krusovice

Itt vettem: Kecskemét, Malom Center, CBA, Ára: 299 Ft (0.33l)



Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: - 7/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen