Oldalak

2014. május 4., vasárnap

Krombacher Weizen 5.3%

Típus: Német sör, világos búza

Saját tapasztalat: Krombacher.. jól csengő név :) A búzasörükhöz eddig nem volt szerencsém, de az Auchanban bóklászva találtam egyet ebből a Kreuztal-ban készített, 5.3%-os nedűből. Színe aranysárga, és zavaros, mint a jófajta szűretlen búzák. Habja szinte tökéletes, a Franziskaner jutott róla eszembe. Kortyai maguk a tökélyek, olyan, mintha hazatérne az ember. Nemcsak selmyesek, hanem kellemesen élesztősek is, amelyek vegyülnek némi citrusos, gyümölcsös ízekkel. Az egész üveg kimondottan jól esett, bátran iható cucc!

Alkoholtartalom: 5.3%

Összetevők: víz, búzamaláta, árpamaláta, komló, komlókivonat, élesztő

Gyártja: Krombacher Brauerei, D-57215 Kreuztal, Németország

Itt vettem: Auchan, Kecskemét; Ára: 369Ft (2014.03)







Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: -  6/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

6 megjegyzés:

  1. Főzdefeszt - a hazai kézműves sörök fesztiválja

    2014. június 6-9.

    Budapest, Mikszáth Kálmán tér. Belépő nincs!



    http://www.noltv.hu/video/5112.html

    VálaszTörlés
  2. Új helyszínen, új felállásban talált egymásra a Főzdefeszt és a Street Food Show!

    Június 7-9-én szokatlan fesztivál-fúziónak lehetünk tanúi. Összeházasodik a Főzdefeszt és a Street Food Show, hogy a sörivó nép az izgalmas sörök mellé professzionálisan válogatott street foodot kóstolgathasson, és hogy a megszállott utcánevők végre tényleg a szabadban, a Műegyetem rakparton hamburgerezhessenek, miután a Mikszáth Kálmán teret és környékét valamint a Hold utcai csarnokot végleg kinőttük!

    Akinek van szeme, láthatja, hogy forradalmi időket élünk. Az előző évtized általános gasztroforradalma után 2011-ben sörforradalom zajlott, és most éppen legújabban street food forradalom zajlik. Ezzel együtt a magyar kultúra rászokott a fesztiválozásra és ma már egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, és mégis, ahogy a mai napig ritkaság a jó étterem, úgy még kevesebb a jó fesztivál, aminek nem csak a hangulata jó, de a koncepciója, a kínálata, a gasztronómiai programja is helyén van.

    Így talán nincs is mit csodálkozni azon, hogy Budapest két legautentikusabb és koncepciózusabb fesztiválja egymásra talált: a Street Food Show és a Főzdefeszt úgy illik egymásba, mint a puzzle két darabja, mint két kicsi legó. A Főzdefeszt a maga 38 kézműves sörfőzdéjével és több, mint 150 fajta sörével, sosem tudott elegendő energiát fordítani a minőségi fesztiválétkeztetésre. A Street Food Show pedig egyre kényelmetlenebbül érezte magát a Hold utcai csarnokban, és nem csak azért mert fizikailag túlnőtt a téren, de azért is, mert a rendezői igazából maguk is meg vannak győződve róla, hogy a street foodnak az utcán a helye.

    A két fesztivál eredeti koncepciója is rokonságban van egymással. Mind a kettő azért indult, hogy egy alábecsült műfaj legjobb megvalósulásait kiválogatva teret adjon a fejlődésüknek, és ezt mind a két fesztivál sikeresen teljesítette. Ki gondolta volna, hogy egyszer a gyroszról vagy a hamburgerről gasztronómiai kontextusban fogunk beszélni? Ugyanakkor ki hitte volna pár éve, hogy kis vidéki üzemekben készült söröket fognak elemezgetni és kóstolgatni tízezrek Budapest belvárosában?

    VálaszTörlés
  3. Mit fogunk enni?

    Az idei fúziós fesztiválra a Street Food Show amellett, hogy ismét kihozza a legforróbb utcai árusokat, egy „best of” válogatással is készül, meghívja az eddig mustrák legnépszerűbb szereplőit.

    Itt lesz ismét az első Street Food Show és a rendezvény történetének legkedveltebb árusa: a nemrég ráncfelvarráson átesett Wang. Az egzotikus vonalat viszi még a város legjobb pho-zője, a Funky Pho csapata, akik a boltból kiszabadulva végre grillezhetnek és megmutathatják, hogy mitől döglik a légy a délkelet-ázsiai országban. Szintén a szabad ég adta lehetőséggel él a Padron, akik a kiapadhatatlan baszkföldi kulináris forrásból szemezgetnek. A Varieté kivételesen nem hamburgerezik, mindezt azért, hogy híveket toborozzon a nagyszerű pulled pork-ja mögé és jól megrázza a Buffalo csirkeszárnyakkal telepakolt kosarát. A pastrami lenne az új hamburger? Mondjuk. A miértre a legjobbtól, a Pista bá’-tól kapjuk meg a választ.

    Fájóan hiányoznak a Bartók Béla útról a mangalicák, a Húspatika háziállatai. A Műegyetem rakparton újra röfögnek és Malackrumpli is jön, de a halak tátogására is lesz majd fül. A Szabó Péter-féle Vörös Homár a tolmács. Érkezik a „Gianni-istálló” két gyöngyszeme, a La Pizza Di Mamma Sofia valamint Jacques Liszt, és olyat mutatnak, amit eddig nem láthatott tőlük a nagyérdemű. A süteményeket és fagylaltokat szintén a legkiválóbb, a Cake Shop prezentálja.

    Így, hogy nincs már tető a rendezvény feje fölött, annak sincs akadálya, hogy „food truckok”, azaz valamiféle járműből árusító gyorséttermek is kiguruljanak a helyszínre. A konvojt kis hazánk első igazi trákja, a Zing vezeti. Melléjük parkol a Pasta Station, a lángoskirály Tésztafeszítő Kisiparos, a hot dogot átértelmező Kolbice, kocsiból is bemutatkozik a legjobb reggeliző helyként ismert budai Szendzso és kistesója, a Kolosy Ébresztő. Hábel – Csöppentő – Gábor vasakkal bűvészkedik, Nagy Sanyáék installációja pedig az angol és ír kolbász mindenhatóságát hivatott bizonyítani.

    VálaszTörlés
  4. Mit fogunk inni?

    A Főzdefeszt idén is uszkve negyven standon kínál több mint százféle magyar kézműves sört, és egy kövér válogatást a nemzetközi élmezőnyből. A legutóbbi Főzdefeszt óta egyetlen sörfőzde nyílt meg, a csak felsőerjesztésű söröket főző domonyi Bigfoot – szeretettel üdvözöljük a csapatban! Miközben valódi térben elhelyezkedő főzde csak egy nyílt a legutóbbi Főzdefeszt óta, számos új sörfőző-formáció alakult, azzal a céllal, hogy a tavalyi helyzetre jellemző kósza gerillasörök világát leváltsa jól beazonosítható, stabil brandekkel. A legfeltűnőbb talán a magyar házi sörfőzés egyik legizgalmasabb alakja – Németh Anti, tavalyi közönségdíjasunk - által alapított brand, a „hedonizmus” szóból rövidített Hedon Sörfőzde, ami két sörrel, a „Credo” nevezetű SMaSH IPA-val (Single Malt, Single Hop IPA) és a „Vertigo” nevű amarillós lágersörrel mutatkozik be a feszten.

    Az Élesztő gerilla-stand tavalyi sikere után maga az Élesztő is nekilátott, hogy lefőzesse a szája íze szerint való gerillasöröket. A jászapáti Guri Sörfőzdében készült Propaganda azzal a céllal készült, hogy izgalmas komlóízeket csempésszen a hétköznapi ivósörbe, a Táncoló Medve házisörfőző formációval kooperációban készült Medvetánc pedig egyenesen feszegeti a sörkategória határait – 3,8%-os valódi nyári üdítő, amiben annyi gyömbér van, hogy lángra lobbantja a nyelvet és az agyat. A Róth Zoltán zseniális receptje alapján készült 1Milliárd Megawatt nevű nukleáris duplaIPA pedig az új paksi atomerő előtt tiszteleg egy kis nyelvzsibbasztással.

    A kooperációk világát éljük, az első magyar sörpunk és gerilla, armando_otchoa idén két kollaborációs főzetet mutat be, az egyiket Bandusszal: ez természetesen egy könnyű Köleses IPA, a másik pedig egy félbarna IPA – a Hopaholic IPA, - melynek komlózásába Mr. Csokszkomló belepofázott, és ezért folyamatosan adagolták a Citra és Simcoe komlókat, majd Citrával hidekomlózták.

    A legmeredekebb főzeteket azért mégis a mostanában egyre aktívabb Kiss Hopfanatic Tamás hozza, aki egyik kezével szinte alkopopot főz egy valódi friss-bodzás IPA, a BodzIPA személyében, miközben a másik kezének egy könnyed mozdulatával beszakítja az asztalt a legerősebb magyar sörrel ever: a Tsunami egy bourbon-chipses, kávés 15,2%-os imperial stout. És aki nemrég még maga is vándorsörfőző volt, szívesen ad esélyeket más gerilláknak is, így történhetett, hogy a Hara Punk formáció nála főzte le legfrissebb receptjét, a Monkey Funky Yeah fantázianevű saisont.

    A számos új szereplő mellett lesz egy szokatlan is: a tiszteletbeli magyar sörfőzőnek számító Kaltenecker új sörfőzdét alapított. Az Ikkona sörfőzde világpremierje nálunk lesz – érdemes figyelni erre az új szortimentre, mert olyasmit tűzött ki célul, amit a magyar sörivók régóta hiányolnak: a tisztességes, hagyományos közép-európai ivósör újra feltalálását. Az Ikkona visszatér a gyökerekhez és hagyományos stílusban igyekszik nagyot alkotni a pilseni és a láger vonalon.
    Lesz még sok más érdekesség – Japán Búza, Suzuki IPA, Kolibri IPA, kiwis sör, gesztenyés sör, árpasör, rastasör, barley wine, apátsásgi sör, biosör, csak győzzétek végigkóstolni.

    VálaszTörlés
  5. Kik lesznek a kiállítók?



    SÖRFŐZDÉK:


    armando_otchoa
    Alakor Sör
    Báder Sörház
    BigFoot Sörfőzde
    Bors Sörfőzde
    Békésszentandrási Sörfőzde
    Brandecker Sörfőzde
    Csupor Sör
    Domján Sörfőzde
    Élesztő Sörműhely
    Fóti Kézműves Sörfőzde
    Franzberger Sörfőzde
    Guri Sörfőzde
    Gyertyános Sörfőzde
    Hara Punk Vándorsörfőzde
    Hedon Vándorsörfőzde
    Hopfanatic Sörfőzde
    Horizont Vándorsörfőzde
    Ikkona Sörfőzde
    Kaltenberg Sörfőzde
    Kaltenecker Sörfőzde
    Kapucinus Sörfőzde
    Kárpi Sörfőzde
    Kecskeméti Sörmesterek Vándorsörfőzde
    Kissler Sörfőzde
    Köleses Sör
    Legenda Sörfőzde
    Lehmann Sörfőzde
    Mályi Ászok Sörfőzde
    Rizmajer Sörfőzde
    Rothbeer Vándorsörfőzde
    Serforrás Sörfőzde
    Sörök a Möszjő Vedréből Vándorsörfőzde
    Stari Sörfőzde
    Szarvasi Sörfőzde
    Tibeer Vándorsörfőzde
    zip’s brewhouse
    Hatodik Íz Vándorsörfőzde



    ÉTELÁRUSOK:


    Bubbledog
    Cake Shop
    Funky Pho
    Húspatika
    La Pizza Di Mamma Sofia
    Malackrumpli
    Jacques Liszt - Misi a pék
    Padron
    Pista bá
    Varieté
    Vörös Homár
    Wang

    Food truckok/kocsik:

    Csöppentő
    Kolbice
    Pasta Station
    Szendzso
    Tésztafeszítő Kisiparos
    Zing

    VálaszTörlés
  6. Jó lenne, ha végre egyszer olvasnék egy, a tesztelt sörrel kapcsolatos hozzászólást, és nem a különböző kézműves sörök és sörfesztiválok agyonreklámozását látnám!
    Akit érdekel, úgyis rákeres, és megtalálja, akit pedig nem (mint például jómagam), azt hidegen hagyja a sörfesztivál és az ár/érték arányban rossz kisiparos sörök is.

    VálaszTörlés