Típus: Német sör, világos búza
Saját tapasztalat: Az Erdinger Weissbier 5.3% az Erdingben főzött "család" leginkább ismert tagja, amelyet tavaly nyáron ittam utoljára. Most újra vettem belőle, másik két sörrel együtt, az Erdinger Urweisse és az Erdinger Weissbier Kristallklar-ral együtt.
A teszt kedvéért egyszerre bontottam ki a Weissbier 5.3%-ot és az Urweisse 4.9%-ot, és fej-fej mellett kitöltöttem őket egy-egy pohárba. Az Urweisse sokkal keményebb, szebb habbal érkezett meg, és a sima változathoz képest a sör színe egy árnyalattal sötétebb volt. Illatukat egyformának éreztem, viszont az Urweisse íze nekem jobban tetszett, mint a másik, valahogy jobban átjött a búzasörökre jellemző élesztős íz. Az Urweisse abban is jobbnak bizonyult, hogy valami csoda folytán a szénsav selymesnek érződött benne, a sima változat lehetett volna egy hűtött akármi is. (na ezért a mondatért szétszednek az Erdinger rajongók!:) )
Visszaolvasva a tavaly feltett bejegyzésemet, akkor mindössze 6 pontot adtam, ezt ma 7-re javítanám. Az Urweisse viszont szerintem 8 pontos sör. Ízéről a Franziskaner Weissbier jutott eszembe, amelyből nem tudnék eleget hozni Németországból.
Kíváncsian fogom kibontani a Kristallklar-t is a közeljövőben.
Erdinger vonalon a következő söröket kóstoltam még:
Erdinger Weissbier 5.3% - búzasör
Erdinger Weissbier Dunkel 5.3% - barna búzasör
Erdinger Weissbier Kristall 5.3% - szűrt búzasör
Erdinger Pikantus 7.3% - barna búzasör
Erdinger Champ 4.7%
Alkoholtartalom: 4.9%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat, élesztő
Gyártja: Privatbrauerei Erdinger Weissbräu Werner Brombach GmbH, Lange Zeile 1+3, D-85435 Erding
Itt vettem: Németország, Vilshofen, Kaufland, Ára: 0,87€
Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: 9/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen
2012. június 27., szerda
2012. június 24., vasárnap
Augustinerbräu Lagerbier Helles 5.2%
Típus: Német sör, világos
Saját tapasztalat: Az Augustinerbräu 1328 óta főzi a söreit Münchenben. Egy példánnyal - Augustiner Bräu München Edelstoff 5.6% -tal - már összeakadtam idén, amely egészen korrekt benyomást tett rám ~200Ft-os árával. Most pedig következzen a Lagerbier Hell. A sör palackjáról ugyanazt a megállapítást tehetem, amit az Edelstoffnál is, gyerekkorom óta nem találkoztam ilyen alakú üveggel. A címkék design-ja teljesen egyszerű, olyannyira, hogy a palack hátuljára nem is került semmi. Amikor a sört kitöltöttem a pohárba, lehetett hallani, ahogy szénsav felfelé tör és szinte már-már az ásványvizeket idéző hanggal sziszegett. Habja kb 10 másodperc alatt semmivé foszlott (ajjaj), és csak az egészen világos színű sör maradt a pohárban. Ami ízében meglepett, az az volt, hogy egy kicsit élesztős beütéssel találkoztam, amely "folyékonykenyeressé"változtatta az addig nem túl rózsás összképet. Ha úgy veszem, hogy 67 cent volt, akkor korrekt sör, ha pedig ár nélkül, akkor kb közepest érdemel.
Jobban ízlett, mint az előbb kóstolt Kulmbacher Mönchshof Original Pils!
Alkoholtartalom: 5.2%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló
Gyártja: Augustiner-Bräu, München, Németország
Itt vettem: Németország, Vilshofen, Kaufland, Ára: 0,67€
Értékelés
Sör pontszám: 6/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Nem nagyon
Megérte? - Talán
Címkék:
Augustiner,
helles,
lagerbier,
München,
német,
világos sör
2012. június 19., kedd
Kulmbacher Mönchshof Original Pils 4.9%
Típus: Német sör, világos
Saját tapasztalat: A Kulmbacher sörfőzde eddig kóstolt két söre nagyon ízlett: Egyik az EKU 28 volt, a másik pedig a Kulmbacher Kapuziner Weissbier. Így hát feltételezem, hogy mai tesztalanyom, a sima, világos pils sörük is hasonlóan jól fog szerepelni.
A sörfőzde búzasöréhez hasonlóan ez is csatos üvegben került forgalomba... lehet, hogy az én bajom, de egyszerűen nem tudom megunni, mindig élmény egy ilyet kibontani! A pohárba töltés során kb. 1 cm hab keletkezett az aranysárga nedű tetején, amely viszont sajnos nem bírta túl sokáig. A sör illata megfelelő, tiszta, és az ízére is hasonlókat tudok mondani. Ehhez egészen biztosan jó alapot adott az, hogy az összetevők között semmi oda nem illőt nem találtam. Viszont, ahogy kortyolgattam az Original Pils-t, valahogy nem éreztem késztetést arra, hogy "de jó lenne még egy", mint ahogy az a Kapuziner Weissbier-nél volt. Tulajdonképpen lecsúszott az üveg tartalma, de a pilseni típusú sörökre jellemző erősen kesernyés ízen kívül (amit a szájpadlásomnál éreztem) igazából semmi extra nem volt. Közepesnek ítélem, jobbra számítottam, 5 pont. Őszintén szólva kicsit csalódtam.
Alkoholtartalom: 4.9%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat
Gyártja: Kulmbacher Brauerei Aktien-Gesellschaft 95326 Kulmbach
Itt vettem: Kaufland Vilshofen, Németország, Ára: 0.64€, 2012.03.
Értékelés
Sör pontszám: 5/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem
Saját tapasztalat: A Kulmbacher sörfőzde eddig kóstolt két söre nagyon ízlett: Egyik az EKU 28 volt, a másik pedig a Kulmbacher Kapuziner Weissbier. Így hát feltételezem, hogy mai tesztalanyom, a sima, világos pils sörük is hasonlóan jól fog szerepelni.
A sörfőzde búzasöréhez hasonlóan ez is csatos üvegben került forgalomba... lehet, hogy az én bajom, de egyszerűen nem tudom megunni, mindig élmény egy ilyet kibontani! A pohárba töltés során kb. 1 cm hab keletkezett az aranysárga nedű tetején, amely viszont sajnos nem bírta túl sokáig. A sör illata megfelelő, tiszta, és az ízére is hasonlókat tudok mondani. Ehhez egészen biztosan jó alapot adott az, hogy az összetevők között semmi oda nem illőt nem találtam. Viszont, ahogy kortyolgattam az Original Pils-t, valahogy nem éreztem késztetést arra, hogy "de jó lenne még egy", mint ahogy az a Kapuziner Weissbier-nél volt. Tulajdonképpen lecsúszott az üveg tartalma, de a pilseni típusú sörökre jellemző erősen kesernyés ízen kívül (amit a szájpadlásomnál éreztem) igazából semmi extra nem volt. Közepesnek ítélem, jobbra számítottam, 5 pont. Őszintén szólva kicsit csalódtam.
Alkoholtartalom: 4.9%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat
Gyártja: Kulmbacher Brauerei Aktien-Gesellschaft 95326 Kulmbach
Itt vettem: Kaufland Vilshofen, Németország, Ára: 0.64€, 2012.03.
Értékelés
Sör pontszám: 5/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem
2012. június 12., kedd
La Trappe Quadrupel 10% - Holland sör
Típus: Holland sör, barna
Saját tapasztalat: A La Trappe család trappista söreit már a Belgasör fesztiválon is kiszúrtam magamnak, viszont annak a tudatában, hogy volt itthon három fajtából is (La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel), ott nem vettem.
A Quadrupelt, a Dubbel és a Tripel után töltöttem ki a pohárba. A La Trappe Quadrupel a címke szerint magas alkoholtartalmú barnasör, amelynek habja viszonylag gyorsan elillant, bár a 10% alkoholtartalom miatt ez megbocsájtható. Színét - meglepetésemre - csak alig járta át a barnasör színe. Ízvilágán határozottan érződik a rendkívüli testesség, ugyanis a sör főzése során négyszeres mennyiségű malátát főztek bele. Édesebbnek éreztem, mint a Dubbelt, és ez a sör szerintem akár egy vadhúsból készült étel mellett is megállná a helyét egy testes bor helyett. Kategóriájában a Kasteel Donker-hez hasonlítanám.
Méltó befejezése volt a mai napnak, kár, hogy brutális áron adták :)
A La Trappe történelméről röviden:
1881-ben a Franciaország-beli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek új apátságot alapítottak holland területen, Tilburg városának közelében, ahol a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe kezdtek a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz. 1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét (Isidorus Laaber-t) Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget. Az első és máig egyetlen holland Trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.
Forrás: www.belgasor.com
Alkoholtartalom: 10%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő
Gyártja: Bierbrouwerij De Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, Hollandia
Itt vettem: Kecskemét, Tesco, 812 Ft (0.33l), 2012.03.
Értékelés
Sör pontszám: 10/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen
Saját tapasztalat: A La Trappe család trappista söreit már a Belgasör fesztiválon is kiszúrtam magamnak, viszont annak a tudatában, hogy volt itthon három fajtából is (La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel), ott nem vettem.
A Quadrupelt, a Dubbel és a Tripel után töltöttem ki a pohárba. A La Trappe Quadrupel a címke szerint magas alkoholtartalmú barnasör, amelynek habja viszonylag gyorsan elillant, bár a 10% alkoholtartalom miatt ez megbocsájtható. Színét - meglepetésemre - csak alig járta át a barnasör színe. Ízvilágán határozottan érződik a rendkívüli testesség, ugyanis a sör főzése során négyszeres mennyiségű malátát főztek bele. Édesebbnek éreztem, mint a Dubbelt, és ez a sör szerintem akár egy vadhúsból készült étel mellett is megállná a helyét egy testes bor helyett. Kategóriájában a Kasteel Donker-hez hasonlítanám.
Méltó befejezése volt a mai napnak, kár, hogy brutális áron adták :)
A La Trappe történelméről röviden:
1881-ben a Franciaország-beli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek új apátságot alapítottak holland területen, Tilburg városának közelében, ahol a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe kezdtek a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz. 1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét (Isidorus Laaber-t) Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget. Az első és máig egyetlen holland Trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.
Forrás: www.belgasor.com
Alkoholtartalom: 10%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő
Gyártja: Bierbrouwerij De Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, Hollandia
Itt vettem: Kecskemét, Tesco, 812 Ft (0.33l), 2012.03.
Értékelés
Sör pontszám: 10/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen
La Trappe Dubbel 7% - Holland sör
Típus: Holland sör, barna
Saját tapasztalat: A La Trappe család trappista söreit már a Belgasör fesztiválon is kiszúrtam magamnak, viszont annak a tudatában, hogy volt itthon három fajtából is (La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel), ott nem vettem.
Fej-fej mellett, egyszerre töltöttem ki két pohárba a Dubbel-t és a Tripelt is. A La Trappe Dubbel legnagyobb meglepetésemre egy barnasör(!) lett, igaz elég lett volna elolvasni a címkét előtte :) Teljesen azt, hittem, hogy a Dubbel lesz a világos, a Tripel a félbarna, és a Quadrupel pedig a barna. Dehát ezek a szerzetesek, akik a sört kitalálták, nem így gondolták... Annyi baj legyen.
A Dubbelnek több habja keletkezett, és színét átjárta a barnasör színe, valamint keményebb is volt társánál. Ízvilágán meglepődtem, mivel a várt édes hatás elmaradt, ez helyett erősen keserű sör benyomását keltette, már-már fanyar, gyógynövényes beütésű volt. (lehetne 7%-os Jägermaister is) Alkoholtartalma 7%, amely diszkréten megbújik a sörben.
A La Trappe történelméről röviden:
1881-ben a Franciaország-beli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek új apátságot alapítottak holland területen, Tilburg városának közelében, ahol a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe kezdtek a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz. 1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét (Isidorus Laaber-t) Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget. Az első és máig egyetlen holland Trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.
Forrás: www.belgasor.com
Alkoholtartalom: 7%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő
Gyártja: Bierbrouwerij De Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, Hollandia
Itt vettem: Kecskemét, Tesco, 799 Ft (0.33l), 2012.03.
Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen
Saját tapasztalat: A La Trappe család trappista söreit már a Belgasör fesztiválon is kiszúrtam magamnak, viszont annak a tudatában, hogy volt itthon három fajtából is (La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel), ott nem vettem.
Fej-fej mellett, egyszerre töltöttem ki két pohárba a Dubbel-t és a Tripelt is. A La Trappe Dubbel legnagyobb meglepetésemre egy barnasör(!) lett, igaz elég lett volna elolvasni a címkét előtte :) Teljesen azt, hittem, hogy a Dubbel lesz a világos, a Tripel a félbarna, és a Quadrupel pedig a barna. Dehát ezek a szerzetesek, akik a sört kitalálták, nem így gondolták... Annyi baj legyen.
A Dubbelnek több habja keletkezett, és színét átjárta a barnasör színe, valamint keményebb is volt társánál. Ízvilágán meglepődtem, mivel a várt édes hatás elmaradt, ez helyett erősen keserű sör benyomását keltette, már-már fanyar, gyógynövényes beütésű volt. (lehetne 7%-os Jägermaister is) Alkoholtartalma 7%, amely diszkréten megbújik a sörben.
A La Trappe történelméről röviden:
1881-ben a Franciaország-beli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek új apátságot alapítottak holland területen, Tilburg városának közelében, ahol a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe kezdtek a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz. 1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét (Isidorus Laaber-t) Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget. Az első és máig egyetlen holland Trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.
Forrás: www.belgasor.com
Alkoholtartalom: 7%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő
Gyártja: Bierbrouwerij De Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, Hollandia
Itt vettem: Kecskemét, Tesco, 799 Ft (0.33l), 2012.03.
Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen
La Trappe Tripel 8% - Holland sör
Típus: Holland sör, világos
Saját tapasztalat: A La Trappe család trappista söreit már a Belgasör fesztiválon is kiszúrtam magamnak, viszont annak a tudatában, hogy volt itthon három fajtából is (La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel), ott nem vettem.
Fej-fej mellett, egyszerre töltöttem ki két pohárba a Dubbel-t és a Tripelt is. A barna Dubbel után itt is meglepődtem, mivel a La Trappe Tripel egy világos sör lett. Teljesen azt, hittem, hogy a Dubbel lesz a világos, a Tripel a félbarna, és a Quadrupel pedig a barna. Dehát ezek a szerzetesek, akik a sört kitalálták, nem így gondolták... Annyi baj legyen.
A Tripelnek viszonylag kevés habja keletkezett, és színtelen maradt, valamint viszonylag hamar el is illant. Ízvilága hozta a belga sörökhöz hasonló érzéseket, lehetett volna Leffe vagy akár Kasteel Tripel is (na jó, az talán finomabb ennél is). Alkoholtartalma 8%, amely közepesen érezteti jelenlétét (hatását annál jobban). A "hivatalos bemutatókon" azt írják, hogy narancs, aszalt szilva és konyak aromái kergetőznek benne, én egy narancsos beütést bele tudok képzelni (talán a hozzádaott koriander miatt?), viszont konyakot nem.
A La Trappe történelméről röviden:
1881-ben a Franciaország-beli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek új apátságot alapítottak holland területen, Tilburg városának közelében, ahol a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe kezdtek a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz. 1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét (Isidorus Laaber-t) Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget. Az első és máig egyetlen holland Trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.
Forrás: www.belgasor.com
Alkoholtartalom: 8%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő, koriander
Gyártja: Bierbrouwerij De Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, Hollandia
Itt vettem: Kecskemét, Tesco, 799 Ft (0.33l), 2012.03.
Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: 7/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen
Saját tapasztalat: A La Trappe család trappista söreit már a Belgasör fesztiválon is kiszúrtam magamnak, viszont annak a tudatában, hogy volt itthon három fajtából is (La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel), ott nem vettem.
Fej-fej mellett, egyszerre töltöttem ki két pohárba a Dubbel-t és a Tripelt is. A barna Dubbel után itt is meglepődtem, mivel a La Trappe Tripel egy világos sör lett. Teljesen azt, hittem, hogy a Dubbel lesz a világos, a Tripel a félbarna, és a Quadrupel pedig a barna. Dehát ezek a szerzetesek, akik a sört kitalálták, nem így gondolták... Annyi baj legyen.
A Tripelnek viszonylag kevés habja keletkezett, és színtelen maradt, valamint viszonylag hamar el is illant. Ízvilága hozta a belga sörökhöz hasonló érzéseket, lehetett volna Leffe vagy akár Kasteel Tripel is (na jó, az talán finomabb ennél is). Alkoholtartalma 8%, amely közepesen érezteti jelenlétét (hatását annál jobban). A "hivatalos bemutatókon" azt írják, hogy narancs, aszalt szilva és konyak aromái kergetőznek benne, én egy narancsos beütést bele tudok képzelni (talán a hozzádaott koriander miatt?), viszont konyakot nem.
A La Trappe történelméről röviden:
1881-ben a Franciaország-beli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek új apátságot alapítottak holland területen, Tilburg városának közelében, ahol a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe kezdtek a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz. 1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét (Isidorus Laaber-t) Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget. Az első és máig egyetlen holland Trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.
Forrás: www.belgasor.com
Alkoholtartalom: 8%
Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő, koriander
Gyártja: Bierbrouwerij De Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, Hollandia
Itt vettem: Kecskemét, Tesco, 799 Ft (0.33l), 2012.03.
Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: 7/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen
2012. június 6., szerda
V. Kecskeméti Bor- és Pálinkaünnep - 2012
V. Kecskeméti Bor- és Pálinkaünnep 2012
Időpont: 2012. június 15 – 23.
Helyszín: Kecskemét, Főtér
Idén a 5. alkalommal kerül megrendezésre a Kecskeméti Bor- és Pálinkaünnep. Magyarország valamennyi borvidékéről érkeznek kiállítók a Főtér egészén felállított hangulatos kis házikókba. Évről évre egyre több látogatót vonz a borvidékek bemutatói mellett a pálinkaházak kínálata is.
A 2012 –es rendezvény a tavalyi, 2011-es után most a Divat jegyében zajlik.
"A első éjszakát Rúzsa Magdi nagykoncertje nyitja meg, melyet a szombati napon a 2012-es Eurovíziós dalfesztiválon hazánkat képviselő Compact Disco követ. További napok programjai és fellépői is a divat témájához kapcsolódnak. A programsorozat záró napján az R-GO zenekar koncertje koronázza meg az eltelt egy hetet.
A színpadok elhelyezésében nagy szerepet játszik az a tényező, hogy jól megközelíthetőek legyenek, valamint területileg kapcsolódjanak a borvároshoz. Így a nagyszínpad a Városháza és a Nagytemplom között kerül felállításra, míg a kisszínpad, lezárván a rendezvényterületet, a Cifrapalota felöli részen kerül elhelyezésre.
A borváros egész területén faházakba kitelepülő, az ország számos borvidékéről érkező neves pincészetek, pálinkafőzdék illetve a tradicionális ételeket bemutató vendéglátóegységek fokozzák a hangulatot.
A 2012-es évben is a Kunsági Női Borrend közreműködésével kerülnek megrendezésre az egyedülálló és érdekes borszakmai programok, melyek a fesztivál fő témájára, a divatra épülnek.
A borszakmai programok:
I. Borbarátnők találkozója
Előadások témája:
- A bor-divat alakulása Magyarországon az utóbbi 50 évben - dr.Kállay Miklós professzor Corvinus Egyetem Borászati Tanszék
- Bor-divat alakulása külföldön, Európában – Amerikában - Ázsiában - Gál Helga bor-és gasztronómiai tanácsadó, Külügyminisztérium
- Bor-divat a gasztronómiában - dr. Csizmadia László Budapesti Gazdasági Egyetem Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Kar
II. Borbarátnők a borutcában, a hölgyek díszruhás sétája a színpadhoz, ahol a Kunsági Női Borrend tagfelvételt celebrál
III. Bortotó és borkóstoló kurzus
IV. Boros kirakatok
A fesztivál ideje alatt nem csupán a borok kedvelői találják meg a szórakozási lehetőségeket, számos kiegészítő program várja a Kecskemétre látogatókat. Többek között a Kecskeméti Íjász Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő íjászverseny a különleges hangulatot biztosító romkertben."
Forrás: www.kecskemet.hu, kecskemet.varosom.hu
2012. június 4., hétfő
Dinkel Naturtrüb 4.8% - Tönkölybúza sör
Típus: Német sör, világos (félbarna?)
Saját tapasztalat: A Dinkel-Bier magyarul tönkölybúza sört jelent, és kis üveges kiszerelésben vadásztam le a polcról Ausztriában egy Intersparban 1.49€-ért. Az üveg felső részét egy búzakalász díszíti, amely a nyaknál található címkéből nőtt ki. A címke tanulsága szerint a Dinkel Apostelbräu a World Beer Cup ezüst díjazottja lett. A sör színe félbarnás, és átmenetet képez a szűrt és a szűretlen között. Íze hasonlít a klasszikus búzasörökhöz, de meg van spékelve valami plusz ízzel, amelyet hasonlítani nem igazán tudok semmihez. (talán max a Thurn und Taxis - Roggen, rozssörhöz) Az üveg végén még rátöltöttem a maradékot a pohárban lévő sörre, és legnagyobb meglepetésemre egészen sötét színű sörélesztős, barnás cucc jött ki belőle, amely az egyik képen (is) meglehetősen bizarr összképet nyújtott. Összességében kellemes élmény volt, de több, mint 400 Ft-os árával megmarad nálam a különlegességek között.
Alkoholtartalom: 4.8%
Összetevők: víz, tönkölybúzamaláta, árpamaláta, élesztő, komló
Gyártja: Apostelbräu, 94051 Hauzenberg, Eben 11-13.
Itt vettem: Interspar Wels, Ausztria, Ára: 1.49€
Értékelés
Sör pontszám: Különdíjas
Ár/érték: -
Saját tapasztalat: A Dinkel-Bier magyarul tönkölybúza sört jelent, és kis üveges kiszerelésben vadásztam le a polcról Ausztriában egy Intersparban 1.49€-ért. Az üveg felső részét egy búzakalász díszíti, amely a nyaknál található címkéből nőtt ki. A címke tanulsága szerint a Dinkel Apostelbräu a World Beer Cup ezüst díjazottja lett. A sör színe félbarnás, és átmenetet képez a szűrt és a szűretlen között. Íze hasonlít a klasszikus búzasörökhöz, de meg van spékelve valami plusz ízzel, amelyet hasonlítani nem igazán tudok semmihez. (talán max a Thurn und Taxis - Roggen, rozssörhöz) Az üveg végén még rátöltöttem a maradékot a pohárban lévő sörre, és legnagyobb meglepetésemre egészen sötét színű sörélesztős, barnás cucc jött ki belőle, amely az egyik képen (is) meglehetősen bizarr összképet nyújtott. Összességében kellemes élmény volt, de több, mint 400 Ft-os árával megmarad nálam a különlegességek között.
Alkoholtartalom: 4.8%
Összetevők: víz, tönkölybúzamaláta, árpamaláta, élesztő, komló
Gyártja: Apostelbräu, 94051 Hauzenberg, Eben 11-13.
Itt vettem: Interspar Wels, Ausztria, Ára: 1.49€
Értékelés
Sör pontszám: Különdíjas
Ár/érték: -
2012. június 3., vasárnap
3. Belga Sörfesztivál Élménybeszámoló, képekkel 2012
3. Belga Sörfesztivál 2012. - Élménybeszámoló, képekkel
A bejárat mellett egy gyönyürű Pontiac-ot is kiállítottak, commentekben lehet küldeni a pontos típust :)
Az előzetes információk alapján közölt 2500 illetve 3500 Ft-os belépők mellé tényleg adtak üvegpoharat, és zsetonokat is. A sörfeszt egész ideje alatt a standoknál csak ezekkel a zsetonokkal lehetett fizetni, általában 1 zseton = 2 dl volt a váltó. Ez alól 1 kivételt találtam, a Trappistes Rochefort 10-et, amelyért kettőt kértek, de cserébe az egész 0.33-as palack tartalmát adták. (végül úgy döntöttem, ezt kihagyom).
Plusz zsetont pedig a kasszánál lehetett váltani 500 Ft/db áron.
Amellett, hogy az italok kiadása így egészen gyorssá vált, pár dolgot felsorolok, ami nem tetszett:
- A kerek 500Ft-ok által teljesen elveszett az árak, italok skálázhatósága
- A belga sörök általában 0.33-as palackban kerülnek forgalomba. Mivel 2 dl járt egy zsetonért, elkerülhetetlen volt, hogy már korábban kibontott üvegből kapjuk az éppen kóstolt sört. (kivéve persze a csapoltak)
- Nem lehetett üveges sört elvitelre vásárolni, még úgy sem, hogy pl. adok 5 zsetont (1L) 3 üveg sörért (szintén 1L)
- Annak ellenére, hogy a boltokban is 500-800 Ft egy kis üveges belga sör, valahogy az egész rendezvény alatt úgy éreztem, hogy "jól lehúznak". (A sajtos standál volt a legérezhetőbb: Két harapásnyi sajt, amelybe fogpiszkálót szúrtak, 1 zsetonba került)
Végül pár életkép:
V. Cseh Sörfesztivál Budapest 2012
2012-ben megrendezésre kerül, az V. Budapesti Cseh Sörfesztivál!
Helyszín: Budapest, Városháza park (Madách tér) (Deák tér mellett)
Időpont: 2012. június 13-17.
Főszervező: Ferdinánd Sörház Kft.
A fenti időpontban minden érdeklődő kikapcsolódhat Budapest belvárosában, megkóstolhatja a cseh sörkülönlegességeket, és megismerkedhet a tradicionális cseh ételspecialitásokkal.(Remélem lesz knédli, "knedlíky"! :) )
Az előzetes információk alapján a következő sörök kerülnek fel a palettára:
Ferdinand (3 fajta)
Pilsner Urquell
Staropramen
Velkopopovický Kozel
Žubr
Litovel
Krušovice (4 fajta)
Březňak (2 fajta)
Jarošov
Starobrno
Černá Hora (2 fajta)
Lobkovicz
Nymburk (3 fajta)
Budweiser (České Budějovice)
Samson
Primátor
Svijany
Bohemia Regent (2 fajta)
(Forrás: www.csehsornapok.hu)
A fenti sörök közül már többnek a bemutatója megtalálható a blogon is (+ még mások is), a Cseh sörök között. Valamennyi igen jó benyomást tett!
A rendezvényen lesz még:
Becherovka kóstoló és koktélbár
Eredeti cseh sörházi élő zene
Ševjk látogatása
Cseh sörgyárak kóstolóval egybekötött bemutatkozása
Na zdraví és Jó szórakozást!
Kapcsolódó cikkek: 3. Belga Sörfesztivál, Budapest
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)