2011. július 22., péntek

Pilsner Urquell - cseh sör

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: A Pilsner Urquell az egyik legnagyobb és leghíresebb sör a cseh sörök között. Nemhiába, nevéhez méltóan nagyon finom! Rendkívül testesnek érzem, amelyből nem spórolták ki az "anyagot" Pilsenben, a sörgyárban. Jellegzetes ízét bárhol fel lehetne ismerni, amely a kortyok lenyelése után is megmaradt a számban, és továbbra is éreztette, hogy Csehország egyik legjobb sörét iszom. Talán még a Staropramennél is magasabb kategória, pedig már arra is 9 pontot adtam. Nincs más választásom, a Pilsner Urquell-nek 10 pont jár! :)


Alkoholtartalom: 4.4%Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat

Gyártja: Plensky Prazdroj a.s. U Prazdroje 7.
Forgalmazza: Dreher Sörgyárak Zrt. 1106 Budapest, Jászberényi út. 7-11.


Itt vettem: Kecskemét, Auchan, Ára: 235 FtÉrtékelés:

Újra vennék? – Igen
Megérte? – Igen

Sör pontszám: 10/10
Ár/érték arány: 8/10

43 megjegyzés:

 1. Ha ez 10/10 akkor igyál eredeti Pilsnert...

  VálaszTörlés
 2. Csehországban számtalanszor ittam eredeti, csapolt változatot, "természetesen" az még igazibb! De azért ez sem rossz, sőt... :)

  VálaszTörlés
 3. Ez miért nem eredeti? Nem kőbányán csinálják.

  VálaszTörlés
 4. Egyszer az egyik rokonom hozott nekem Csehországból ilyen sört. Engem a Dreher Classicra emlékeztet az íze. Nem is értem miért vannak úgy elájulva ettől a közepes minőségű pancstól.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. közepes minőségű pancs...
   barátom, ezek szerint igen sok eltévelyedett ember kószál a világban tudatlanul, akik /velem együtt/ imádják ezt a sört

   Törlés
  2. Ha valaki szerint jó a dreher, akkor el kell fogadni at is, hogy valakinek pont ez nem ízlik. Az a nagyszerű, hogy egy sörözés közben mindenki olyat ihat amit szeret ;)

   Törlés
  3. A Drehert egészen iható sörnek gondoltam, aztán nemrégiben rögtön egy Pilsner után próbáltam inni. Nem fogyott el az üveg...

   Törlés
  4. Én sokáig Dréhert ittam, szinte évekig és egyszer a közeli kisközértben vettem egy Pilsnert mert akciós volt. Azóta csak Pilsnert iszom.

   Törlés
 5. Géza, ha ennek a minősége közepes, akkor a Dreheré meg igen alacsony, pancsnak inkább utóbbit nevezném (van benne kukorica, ugyebár). Mondjuk a Dreher még nagyjából iható. A Pilsner Urquell azért elég erőteljesen kiemelkedik a magyarországi szupermarketek polcainak lagereinek a tömegéből.

  VálaszTörlés
 6. A Pilsner Urquell nem itthon készül. Nem licensz. Magyarországon és a világon mindenhol az EREDETIT kapod! Volt szerencsém Pilsenben a sörgyári látogatáskor a gyártási folyamat végén lévő friss Pilsnert (fa hordóból csapolva) inni. Fantasztikusan finom volt. Egyébként minden sörre igaz: minél frissebb, annál jobb, azaz amikor éppen kijött a sörgyárból akkor a legfinomabb. Ezért ajánlom mindenkinek, hogy figyelje a szavatossági időt. Sajnos ma már sok sörnek 1 év körüli szavatossági időt adnak. Próbáld ki: vegyél azonos márkájú, de különböző életkorú söröket. Érezni fogod a különbséget.

  VálaszTörlés
 7. Most ittam egyet. Hát igen!... a minőségnek ára van, erre szokták mondani.
  Hibátlan, 10/10-es sör, de sajnos nem olcsó.
  Nem szeretek menni a "csorda" után, tehát nem dőlök be a divatsöröknek - mint például a Heineken, ami egy se íze se bűze átlagos sör semmi több, mégis mindenki odavan érte - de ez a Pilsner ez tényleg 10/10, nagyon kellemes! (Még akkor is, ha kicsit ez is ilyen "divatsör" kezd lenni...)

  VálaszTörlés
 8. Jahjjj gyerekek... Majd ha egyszer egy pardubicky portert megkóstoltatok, akkor el fogjátok tudni helyezni a pilsnert a térképen... http://www.porter.cz/pardubicky-porter.htm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És ha valaki valami csoda folytán nem szeretné a cukros, karameles xar barna sört? Akkor mi van?

   Törlés
  2. Cukor szerintem (mármint répacukor) nincs benne. Meg karamell sem. Ez nem dreher bak.

   Törlés
 9. Szerintem is nagyon jó A Pardubicky Porter, nyilván sokkal izgalmasabb, mint Pilsner Urquell, de nem látom értelmét annak, hogy összehasonlítsunk egy pilsnert meg egy balti portert.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ez igaz, csak amikor Csehország egyik legjobb sörének nevezi a "szerző", akkor nem azt mondja, hogy Csehország egyik legjobb kommersz pilsnere, hanem hogy az egyik legjobb söre. Ugye érted a különbséget?

   Törlés
 10. Nálunk itt a CBA-ban 199 Ft +üveg. Vettem egy műanyag rekeszt (qva szép 500 FT), televettem, és cserélgetem, ha kifogy. 200 FT és minőséget iszol + nincs szemét. EGy akármilyen sör is kerül 140 Ft-ba. A különbség 60 Ft, most akkor miről beszélünk? Egyes orvosok szerint - már többtől hallottam - ez a sör a gyomorsav túltengés esetén is javallott. Mármint jobb, ha ezt iszod mint más sört. Nem gyógyít vagy ilyesmi, de jobb. Gondolom enyhébben savas.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Pilsner Urquell (meglepő) egy lúgos kémhatású sör!

   Törlés
 11. Csúcs ez a sör.
  Keressétek az akciós palackokat és igyátok.

  VálaszTörlés
 12. Nem mindegy a lejárata. A frissebb sokkal finomabb!

  VálaszTörlés
 13. A Pilsner Urquell megfelelően hűtve / nem túlhűtve / a világ egyik legjobb söre, ára megfizethető, íze karakteres, telt, ebben a sörben nem fogsz csalódni bárhol jársz, bárhol iszod.
  A prágai csapolt változat viszont / és ez lehet az eredeti / még ennél is nagyobb élményt nyújt, ugyanis sokkal selymesebb és kevésbé kesernyés mint ami itthon kapható. Úgy gondolom, hogy a cseh sörök közül egyedűl a Krusovice mérhető össze vele. Szóval érdemes Prágába látogatni, és a Károly híd közelében lévő sörözőkbe betérni, és rendelni egy korsó Pilsnert. Le fogtok menni hídba..............

  VálaszTörlés
 14. A cseh sörök általában nagyon jók, de sajnos több nagynevű gyárat felvásároltak multinacionális mamutvállalatok, és a minőség a profitszerzési kényszer miatt jócskán leromlott. Mint pl. ennél a terméknél is. Keressétek inkább a kisüzemi cseh söröket, már nálunk is hozzáférhetőek!


  Multi pl.:

  Staropramen
  Pilsener Urquell
  Kozel
  Krusovice
  Breznak
  Gambrinus
  Zlatopramen
  Budweiser


  Kisüzemi pl.:

  Postřižinské
  Novopacke pivo
  Bohemia Regent
  Primátor
  Pardubický
  Žatec
  Bernard
  Konrad


  http://csehsor.hu/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vegyél te 400 forintért 0,5 liter sört, ez Magyarország, és a többség nem engedheti meg, hogy ennyit perkáljon egy sörért. Ameddig a kisüzemi, kézműves sörök ára a csillagos eget verdesi, addig ne várják, hogy itthon jelentősebb piacuk fog kialakulni. A reklámozás persze megy, szinte minden teszt alá bemásolja valaki valamelyik üzlet weboldalának címét.

   Törlés
  2. A minőségi alapanyagokból nagy odafigyeléssel és szakértelemmel előállított személyes termék mindig drágább, ezt el kell fogadni! Ahogy a kannásbor sem annyi mint egy jófajta palackos, vagy egy minőségi gyümölcspálinka is drágább mint az összepancsolt kommersz.

   Törlés
 15. A Pilsner mocskos nagy tömegsör, nem finom tele van küldve ráadásul szénsavval, aki teheti saját főzésűt igyon Pegas Matuska Kocour stb

  VálaszTörlés
 16. Lehet hogy más elélvez az ízétől,szerintem egy ihatatlan keserű sör.Ha 150 forintért lehetne a Tescóban venni valami bugyuta néven, valószínűleg nem áradoznátok ennyire róla. Persze lehet hogy baj van az ízlelőbimbóimmal...

  VálaszTörlés
 17. Kedves Névtelen.
  Tényleg lehet valami defekt az ízlelőbimbóiddal.
  Nem sértésnek szántam ,de akinek a Pilsner nem ízlik az ne sört igyon.

  üdv.

  VálaszTörlés
 18. Cseh Sör,Német eredeti Recept alapján...
  Egyébként egy Pokolian Finom Sör....Valahol itt kezdődik,a minőség!
  Nálam 10/10-es

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Pilsner éppen hogy nem eredeti német típusú sör, az édeskés erős bajor söröktől nagyon jelentősen különbözik. Igaz, hogy egy bajor serfőző, Josef Groll volt az egyik atyja, de a sör karakterét lágy pilseni víz, a lágy malátaaroma és a jellegzetesen keserű zateci komló adja (tehát mindhárom alapanyag Csehországból való). 1842-ben annyira különlegesnek és egyedinek számított (íze mellett, a teljesen áttetsző, tükrös arany színe), hogy németország területén elkezdték másolni. Innen az a sok német pils meg pilsner nevű sör. A sok másolat miatt kapta az Urquell (csehül Prazdroj - ősforrás) nevet.

   Törlés
 19. Kedves sörivó barátaim! A fenti polémia is jól példázza, hogy az igazán nagy egyéniségek jellemzője, hogy senki nem tud közömbös maradni irányukba...Megosztanám én is veletek a pilsnerrel kapcsolatos tapasztalataimat, előrebocsájtva, hogy a lager söröket nem kedvelem, természetesen ez alapízlésbeli kérdés, ami ugye nem vita tárgya: sokféle sört kipróbáltam az évek során, ahogy egyre tudatosabb fogyasztóvá váltam egyre többször teszt jelleggel, mivel egyre inkább érdekelt, hogy az ízlésemnek leginkább megfelelő világos pilsnert tudom-e egyáltalán vmivel helyettesíteni, ha éppen nincs...Nade a tréfát félretéve az alábbi megfigyeléseket tettem a normál kereskedelmi körülmények között beszerezhető( vendéglátó-közért-nagyáruház) sörökkel kapcsolatban: amiben kukorica van, az lényegében számomra ihatatlan, sajnos ezzel a magyar sörök vesztőmezőbe léptek. Pedig sokszor próbálkoztam velük lelkes honpolgárként valamint a társaság kedvéért is - hogy nehogy megsértsek egy-egy kedves cimborát - de egyedül a soproni az, amit még meg tudok inni vigaszágon. A kukorica, egy a kommersz sörök gazdaságos tömeggyártásához nélkülözhetetlen "szükséges rossz"adalék. Európai sörben semmi keresnivalója, ahogyan azt a német sörtisztasági törvény is több évszázada mutatja. Nyáron csapolt pilsnert, télen egy korábbi hozzászólóhoz hasonlóan szép láda+ üveges pilsner kombót alkalmazzuk, immáron a jószomszéddal közösen. Ami talán érdekes lehet, hogy ő a kilencvenes évek eleje óta végigitta a kereskedelmi repertoár minden fellelhető sörét, és a végén ő is a pilsnernél kötött ki. Miután felhívtam a figyelmét az ihatatlan sör - kukoricatartalom teóriámra, szép lassan immáron közös tesztekkel alátámasztva, de ő is elismerte, hogy van benne valami. Gyakorlatilag bármilyen világos sörről már szag alapján megmondom, hogy van-e benne kukorica, messziről bűzlik. ( sajnos az egyik legszomorúbb moi példa épp a dreher classic, szerintem D.Antal forog a sírjában) A mintánk lehet, hogy nem laboratóriumi vizsgálat, de a feltüntetett összetétel 100%-ban mindig igazolta a megállapítást. A validitáshoz még annyit, hogy lehetséges, hogy nem átlagos sörfogyasztók vagyunk, nem étkezés közben-után iszunk, nem keverjük semmi "betéttel", nem dohányzunk és pl.én szinte minimális cukrot-sót fogyasztok, ami szintén számíthat az ízlelésnél. Az elfogyasztott( minden)napi mennyiség átlag 2-3 korsó/üveg.
  A pilsneren kívül a staroprament szívesen megiszom még, ha egyik sincs akkor budvar-krusovice a harmadik helyen, de már vendégségbe is hozott sörrel operálunk a házigazdák legnagyobb örömére. A korábban említett fogyasztási sorrendet( sörrend is lehetne) szintén alátámasztom: CSAPOLT mindenekfelett- utána üveges-ha nagyon muszáj dobozos. Szóval sok minden idekívánkozna még, de a lényeg a korsóban van, úgyhogy egészségetekre mindig, mindenkor, mindenütt

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez egy ál-tudományos szemfényvesztés! A sznobizmus nem helyettesíti a hozzáértést! Amiben nem vagyunk otthon teljesen arról ne nyilatkozzunk, mert a tudományosságból tudálékosság lesz!

   Első észrevétel, hogy a "a lager söröket nem kedvelem" kitétel után értelmezhetetlen "az ízlésemnek leginkább megfelelő világos pilsner"! Ugyanis a pilner is egy lager fajta, annak egy alkategóriája. Arról nem is beszélve, hogy a "Pilzeni" típusú sör csakis világos lehet.

   Azzal teljesen egyet lehet érteni, hogy a "kukoricás" söröket nem szabad meginni. Ez Valóban gazdaságossági tényező, de tönkreteszi az élményt! Csak tudatos vásárlással lehet ezt a tendenciát megállítani!

   De a kukoricátlan sörök sem feltétlenül jók, ez csakis szemlélet kérdése. A nagyipari sör mindig profitorientált, így az alapanyagok minősége és a készítés folyamata is alárendelődik ennek. Így még kukorica nélkül sem lesz elég jó! Sajnos az átlag boltokban, szupermárketekben csak ilyenekhez lehet hozzájutni.

   A nagyipari sör úgy viszonyul a kézműveshez, mint a zacskós leves anyukánk vasárnapi húsleveséhez! A minőségi alapanyagokból nagy odafigyeléssel és szakértelemmel előállított személyes termék mindig drágább, ezt el kell fogadni! Ahogy a kannásbor sem annyi mint egy jófajta palackos, vagy egy minőségi gyümölcspálinka is drágább mint az összepancsolt kommersz.

   Azonban szerencsére pár éve elindult nálunk is a minőségi sörivás irányába valami, és már könnyedén be lehet szerezni valóban jó termékeket. A lágerek és a kontinentális komlók kora lejárt! A jelen irányzata az Ale típus, és az újvilági komlók házasítása! Már nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos! A hozzá illő ételek, a fogyasztási hőmérséklet, a pohár formája, mind-mind lényeges momentumokká váltak.

   Ami a csomagolást illeti, a minőségi termékeket sosem csomagolják üvegen kívül másba. A műanyag palackos, sőt még a dobozos is elképzelhetetlen. Az üveg is csakis barna, szó sem lehet átlátszó, vagy zöld megoldásokról, mert az egyértelmű minőségromlást eredményez. Lezáráshoz is csak a csatos variáció vagy a koronazár (sörnyitós kupak) használható. A csavaros, meg az egyujjas letépős, nem biztosítja a megfelelő légmentességet.

   A csapolt "elvileg" semmiben sem különbözhet az üvegestől, esetleg az eltérő pasztörizálás jelenthet ízkülönbséget, ami a prémium cuccoknál lehetetlen, mivel se nem szűrik, se nem pasztörizálják őket, ezzel sok-sok fontos ízt benne tartva a késztermékben. A csapolás módjától függően azonban változhat az eredeti állag, ugyanis a legtöbb helyen CO2-vel nyomják ki a hordóból a sört, így "szénsavasabb" nedűt kapunk, ami nem rontja a minőséget, de mindenképp változtat az eredetin.

   Ami a magyar söröket illeti, a kukoricás vonalat a nagy sörgyárak képviselik. Tehát amik emiatt a "vesztőmezőbe léptek" azok az ipari sörök, de igazából azok nem magyarok, csak magyarországiak, ugyanis hazánkban mind a 4 sörgyár külföldi kézben van. Az igazi magyar sörök, a kisüzemi kézműves termékek, pedig még véletlenül sem tartalmaznak oda nem illő anyagokat, az elsődleges szempont a minőség, nem pedig a gazdaságosság!

   Kedves Mari, a szándék jó, csak több tapasztalat szükséges a megnyilatkozáshoz! Végig kell kóstolni a magyar kisüzemi vonalat ( http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers?sort=p.price&order=ASC&limit=100 ), majd a nemzetközi porond legjavát ( http://csakajosor.hu/index.php?categoryID=88&show_all=yes )! És itt nem az átlag fogyasztó által ismert marketinggel megtámogatott "nagy" márkákat kell érteni. Felfedezni az IPA-k és a Stout-ok világát, a különböző komló fajtákat, és átértékelni mindent, amit eddig a sörről gondoltunk!!!

   Törlés
  2. Aki csak most ismerkedik a valóban minőségi, kisüzemi sörök világával, az könnyen összezavarodhat a bőségtől. Segítségképpen némi iránymutatás:

   A sör vízből, malátából, komlóból és élesztőből álló alkoholos ital. A maláta tulajdonképpen a csíráztatott árpa mag. Ez adja minden alapját, egyben az édeskés ízét a sörnek. A komló egy kenderféle, aminek a tobozkáit használják fel, ez felelős a keserű ízért. Érdekes, hogy a sörkészítéshez ez az alapanyag, a többivel ellentétben, nem szükségszerű, igazából mint fűszer szerepel.

   Alapvetően a sörök két nagy kategóriára bonthatók, az un. Lager és az un. Ale típusokra. Mindkettőben számos alkategória található. Itt az élesztő fajtája tér el alapvetően, ezért karakteresen különböző ízvilágú lesz a végeredmény.

   Magyarországon 4 nagy sörgyár van, mindegyik külföldi kézben. A borsodi, a világ legnagyobb söróriásának, a belga ABInBev-nek a tulajdona. A kőbányai a második legnagyobb angol SABMiller-é, a soproni a harmadik holland Heineken csoporthoz tartozik. A világ negyedik legnagyobbjának, a dán Carlsberg-nek itt nincs gyára. A mi utolsó sörgyárunkat, a pécsit, egy kisebb osztrák cég, az Ottakringer vásárolta fel. Érdekesség, hogy a világ teljes sörfogyasztásának 50%-át, tehát a felét, mindössze 4 sörgyár, a négy legnagyobb világcég adja. Sajnos ezek a legtöbb esetben nem ütik meg a mércét a minőség szempontjából, a profitkényszer miatt! Ráadásul a licencelt gyártás, ami a multinacionális vállalatok gazdaságossági sajátossága, még alacsonyabb színvonalú termékeket eredményez hazánkban, a máshol legyártott változatokhoz képest, egész egyszerűen a hazai igénytelenség és árérzékenység miatt.

   Jópár éve az USA sörínyencei megelégelték az ihatatlan borzalmak mindent uraló világát, és gombamód szaporodtak a kis sörüzemek, akiknek az egyetlen célja a valóban remek sör megalkotása lett. A craft beer revolution, azaz a "sörforradalom" néhány éve már hazánkban is érezteti a hatását. Speciális sörboltok alakultak, kisüzemi sörfőzdék indultak. A gasztronómia részeként, a bor- illetve a pálinkafogyasztásához hasonló kultúra van kialakulóban.

   Mivel Magyarországon az átlag sörivó, a mindenhol kapható Lager söröket ismeri, ezt tartja "a sör"-nek, érdemes a jó sörrel való ismerkedést ezen a vonalon kezdeni. A mai sör legtöbb esetben a komlóról szól, ezért készüljünk fel, hogy a keserűség többnyire abszolút domináns. De hát ezért sör a sör, aki ezt nem szereti, igyon mást!

   Törlés
  3. A hazai kézműves vonalon elindulva, először próbáljuk ki a Fóti sörfőzde, Keserű Méz nevű sörét. Ez egy világos, szűretlen láger sör. Az alkoholtartalma 6%, és igen keserű. Egy igazi minőségi ugrás a ipari sörökhöz képest.

   http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/keseru-mez-strong-pale-lager-beer-foti-brewery-fot101

   Maradva a lágereknél, a következő legyen egy barna, komplex és erős sör, a Békésszentandrási Black Rose. Igazi testes, téli sör, pörkölt malátás ízekkel.

   http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/black-rose-szuretlen-duplabak-sor-bekesszentandrasi-sorfozde-bek106

   Törlés
 20. Áttérve az igazán izgalmas Ale világra, jöhet Róth Zoltán házi sörfőző díjnyertes söre, a Távoli Galaxis. Ez egy igen keserű, világos sör, ausztrál galaxy komlóval. Egy igazi IPA! Az újvilági komlók sajátossága, hogy kellemes virágillatot, és üde gyümölcsös ízt is kölcsönöznek a sörnek, a keserűség mellett. Ez egy merőben új élmény az átlag sörivónak, ezért azoknak is érdemes kipróbálni, akik eddig azt vallották magukról, hogy nem szeretik a sört.

  http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/tavoli-galaxis-ipa-galaxy-sor-roth-zoltan-kaltenecker-roz112

  Ezen a vonalon továbbhaladva folytassuk a Legenda Brutal Bitter sörével. Ez egy testesebb, sötétebb, erősebb IPA. Igazi ízorgia, háromféle amerikai komlóval, és némi karamellizált malátával.

  http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/brutal-bitter-b21-ipa-beer-legenda-brewery-leg103

  A folytatásban a Legenda egy újabb alkotása, a Jokerface, maradva az IPA-nál.

  http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/jokerface-ipa-beer-legenda-brewery-leg111

  A következő legyen a Bitterfly a Hopfanatic-tól. Ugyancsak egy IPA, egy kis belga beütéssel. Az egyik legjobb magyar sör!

  http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/bitterfly-belgian-style-ipa-beer-hopfanatic-brewery-hof101

  Majd a Nohoplimit, szintén Hopfanatic sörfőzde. Ez már egy dupla IPA, más néven Imperial IPA. Keserűbb, alkoholosabb, igazi USA vonal!

  http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/no-hop-limit-double-west-coast-ipa-sor-hopfanatic-sorfozde-hof107

  Egy fekete IPA a soros, a Legenda Black Jack-je.

  http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/black-jack-black-ipa-beer-legenda-brewery-leg112

  VálaszTörlés
 21. Az IPA után jöhet a Stout-ok világa. Fekete, testes, alkoholos. A keserű mellett a pörkölt maláta íze a domináns. A kakaó, a kávé, a karamell. Egy gyönyörű képviselője a stílusnak a Sherwood, a győrzámolyi Bors alkotása.

  http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/sherwood-stout-beer-bors-brewery-cer102

  Még tovább feszegetve a határokat ízleljük meg az Angry Beast sört, a már sokat emlegetett Hopfanatic főzdétől. Egy erősebb testesebb változat, egy igazi Imperial Stout.

  http://kezmuves-csemege.hu/artisanal-beers/angry-beast-russian-imperial-stout-beer-hopfanatic-brewery-hof103

  VálaszTörlés
 22. A folytatásban a külföldiek:

  LAGER

  Pilzeni

  Svijanský Rytíř Bitter

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=403

  Bak

  Ayinger Celebrator

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=435


  ALE

  Búza

  Weihenstephaner Hefe Weissbier

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=496

  Schneider Weisse - TAP6 - Unser Aventinus

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=680


  Belga

  Orval

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=186

  Rochefort 10

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=144


  IPA

  BrewDog Punk IPA

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=484

  BrewDog Hardcore IPA

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=423


  Stout

  Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=665

  De Molen Hel & Verdoemenis

  http://csakajosor.hu/index.php?productID=606


  Ne felejtsük el, hogy a hozzáillő étel, a fogyasztási hőmérséklet, és a pohár formája is rendkívül fontos!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az IPA meg egyéb felső erjesztésű "sörök" - szerintem borzalmasak. Nagy divat lett az olcsóbb előállítás miatt, de szerintem borzalmasak. Kivétel nélkül mindegyiknél ott a jellemző ocsmány mellékíz (az ipa rajongók pont ettől alélnak el nyilván). A belgák azon bűnét hogy ízesítik a söröket (nyilván amúgy nem túl jók) - ne is említsük.

   A nagybetűs sör, az csak Cseh lehet. Perse a szlovák, német, stb stb de magyarok közt is vannak remek termékek. De Cseh sörök kategóriákkal a többiek felett tudnak állni.

   A kedvencem a Novopacké - azon belül is a sörök királya a
   Podkrkonošský Speciál - ennél jobb sört még soha nem ittam (mármint az én ízlésem szerinti).

   Törlés
 23. Sok Bla Bla Bla....
  A legjobb sör!!!
  10/10 (persze ez szubjektiv)
  De még a dobozos is!

  VálaszTörlés
 24. Üdv mindenkinek...

  Nos én sem iszok semmit, csak is Pilsnert... Próbáltam mást, de minden íztelen és nálam nem jöttek be... csak ez. Nem vetem meg, aki mást szeret, nem mindenki ugyan abban jártas, a lényeg mindig az, hogy jól essen az, amit éppen iszunk. A pilsnerről meg csak annyit, hogy ha valaki utána néz miért is ez a legjobbak egyike, akkor kiderítheti, hogy a világ történetében az első tiszta világos sörét gyártó cég. Minden gyártónak, még nekik is előtt zavaros, trutymós volt a sörük... Viszont a Pilsen-i gyár azt mondta, tegyük el, betették pincékbe, barlangokba, évek alatt letisztult és lám lőn tiszta és iható sör... egyszóval pár év előnye van a többi gyártóval szemben. :)

  VálaszTörlés
 25. Ez neked 10/10, amíg egy Edelweiss 6/10??? Szerintem ennek fordítva kéne lennie. Nem akarom most ezt a fajtát minősíteni, mert szerintem az egyik legátlagosabb, kb Arany ászok, de nem is ez a lényeg. Úgy vettem észre, hogy te abszolút sznob, dilettáns módon állsz a sörökhöz. Nem a valódi ízüket és illatukat méred, csupán azt nézed mennyire híres, és elfogult vagy velük. Ami számodra nem túl ismert azt lefikázod, de ami neked népszerű arra akkor is sok pontot adsz, ha negatív kritikát írsz róla. Szerintem neked nem kéne ilyennel foglalkozni. Attól, hogy bejárhatod a világot és bármilyen sört megvehetsz, attól még nem vagy szakértő, csak egy kókler!

  VálaszTörlés
 26. Update: Jó oké, kicsit eltúloztam, tényleg sokkal jobb, mint egy Arany Ászok stb, nekem is az egyik kedvencem lett. De az tény, hogy én 10 pontot nem tudnék rá adni, mert túl egyszerű az ízvilága. Persze nekem ez messze jobb, mint bármelyik másik belga sör, azok közül se adnék egyikre se 10-est, sőt... Továbbá az Edelweiss is többet tett le az asztalra annál, minthogy egy 6-ost kapjon, holott a búzasörös jelleget 100%-ig hozza. Én is ráuntam, nem csak te, de ettől még nem minősíteném le ennyire azt.

  VálaszTörlés
 27. Speciel nekem sem ízlik a Pilsner Urquell. A Zatec a kedvencem a csehek közül.A Primátor sem rossz.

  VálaszTörlés