2011. június 10., péntek

Kozel Világos - magyar változat 2011

Típus: Cseh sör, világos

A Velké Popovicei sörgyár termékei:
Velkopopovický Kozel Světlý (4,0% VOL.) – világos sör
Velkopopovický Kozel 11° Medium (4,6% VOL.) – világos sör
Velkopopovický Kozel Premium (4,8% VOL.) – világos sör
Velkopopovický Kozel Černý (3,6% VOL.) – barna sör

Én most az elsőt próbáltam.



Saját tapasztalat: Kevés habbal jött ki a palackból, színe átlagosnak mondható. Az első kortyokból meg lehet állapítani, hogy szláv sör. A Staropramennél sokkal light-osabbnak ítélem, a gyártó átlagos ízvilágra hajthatott, ezzel növelve az esélyét annak, hogy széles réteg érezze majd magához közelinek a Kozelt.

Figyelem, 166 Ft-os sörről van szó (eddigi tesztalanyaim közül ez a legolcsóbb, a Löwenbrauval együtt!), ebben a kategóriában szerintem az egyik legjobban csúszó, kellemetlen utóízektől mentes nedű. Sokkal finomabb, mint pl a Steffl vagy az Amstel.


Összefoglalva: Semmi különleges, átlagos alkoholtartalmú, sima sör, olcsón.

Update: 2013.12. A fenti teszt óta jelentősen megváltozott bennem a Dreher-féle Kozel benyomása. Páros teszt alapján jelentősen alulmarad az eredeti cseh verzióval szemben. A magyar-vs-cseh Kozel tesztje itt olvasható.

Alkoholtartalom: 4%

Összetétel: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat
Származási hely: EU (ajjaj, csak ennyit mertek ráírni...), kis nyomozás után: Plzeňský Prazdroj, Csehország (legalábbis az eredeti cseh verziót itt készítik)

Forgalmazza: Dreher Sörgyárak Zrt, 1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.

Itt vettem: Kecskemét, Tesco – Ára: 166 Ft




Értékelés:

Újra vennék? – Igen
Megérte? – Igen

Sör pontszám: 7/10
Ár/érték arány: 9/10

5 megjegyzés:

  1. Kár hogy nem hasonlít az íze a cseh kozelre.

    VálaszTörlés
  2. Mi a kézműves sörök és az ún. EU-sörök között a különbség?

    Mi a sör? A sör a bajor tisztasági törvény (Reinheitsgebot) 1518. évi elfogadása óta négy alapanyagból — maláta, komló, élesztő, víz — álló alkoholos ital.

    Miért fontos a CO2 palack a nagy sörgyáraknak? Mert a 10 nap alatt elkészült sörben nincs saját szénsav. A kézműves sörök 50-60 nap alatt készülnek el és saját szénsavjuk van.

    Volt sör 1753-ban? Igen, volt. Volt CO2 palack 1753-ban? Nem volt. Mégis iható és szénsavas volt a sör? Igen, az volt.

    A cseh kocsmákban nincs zene. Iható a sör koncert nélkül? Igen.

    Mi a Balling-fok (más néven Plato-fok)? A sörlé erjesztés előtti szárazanyag-tartalmát jelölő mértékegység, amely nevét Carl Joseph Napoleon Ballingról kapta.

    Miért nem ez, hanem az alkoholfok lett meghatározó a nagy sörgyárak számára? Régen az ún. sörpróba lényege az volt, hogy a sörmester (sládek) bőrnadrágban ráült egy fapadra, amelyre az általa főzött sört öntötték. Ha a söre nem tartalmazott elég szárazanyagot, a nadrág nem ragadt a fapadhoz, ha igen, akkor odaragadt. Ez volt a sörpróba, amelyik sörmester ezt nem állta ki, mehetett Isten hírével tovább, nem jól művelte szakmáját. A nagy sörgyárak sörei nem állnák ki a sörpróbát, ezért helyezik a hangsúlyt a minőséget meghatározó Balling-fok helyett az alkoholfokra.

    A tradicionális magyar nagyipari sörgyártás története mennyire magyar? Nem igazán: Anton Dreher (Dreher Antal) pl. schwechati osztrák volt, de csehek is szép számmal működtek közre a hazai sörkultúra meghonosításában, pl. Keszthelyen Vacláv Reischl (Reischl Vencel).

    Miért más a licenc sörök íze a különböző országokban? Mert a megfelelő vizet nem importálják, márpedig a sör minőségében a legmeghatározóbb a megfelelő víz szerepe.


    forrás: http://www.csehsornapok.hu/

    VálaszTörlés
  3. Jol van,ez egy kecskekotton,kb 145Ft most nálunk , de Vasporos förmedvény-Kukoria érlelt kőbányait jobban megiszom,mint ezt a Cseh szemetet...Blöööe

    VálaszTörlés
  4. Kozel-harc: Velke Popovice vs. Kőbánya

    http://sorbuvar.blog.hu/2013/07/31/kozel-harc_velke_popovice_vs_kobanya

    VálaszTörlés
  5. Ez az egyik legrosszabb sör, amit ittam. Olyan, mint egy fesztiválos, vizezett, büdös, műanyagpoháros "sör", csak éppen üvegben. Lehet, hogy valaki ezt szereti, de hogy ez jól csúszna, azzal nem értek egyet.

    VálaszTörlés