2013. február 9., szombat

Svijany - Svijanský Kníže 13 - 5.6%

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: A Svijany sörfőzde már 1564 óta főzi söreit az Észak-Csehországban található sörfőzdében. Az itt készített termékek közül a múltkor a Svijany 13-mas (fél)barna sörét volt alkalmam megkóstolni, amely a Svijanská Kněžna, azaz a "Fejedelem asszony" nevet viselte. A Svijanský Kníže 13-mas pedig ennek a párja, ugyanis a neve lefordítva a "Fejedelem". A két sör alapvetően ugyanannyi szárazanyagot tartalmaz (13), azonban míg az "asszony" egy (fél)barna sör, az "ura" világos.
És hogy legyen még mihez hasonlítani ma, a Svijanský Máz-t a jobb oldali pohárba töltöttem a Fejedelem úr mellé. Ránézésre nincs sok különbség eközött a két sör között, csupán a habjukban fedeztem fel annyi eltérést, hogy míg a Máz-nak kb 3 perccel a fényképezés után már teljesen szétfoszlott, addig a Kníže-nek az utolsó kortyokig kitartott a dús, fehér, kemény habja. Ízében határozott keserű, érett komlósság dominál, amely remekül illik a cseh sörök által kijelölt irányvonalba. A Kníže 5.6%-os alkoholtartalma határozottabbnak, teltebbnek tettette magát a Máz 4.8-ával szemben, és talán kicsit kesernyésebb is volt, mint teszt-társa. Mindkettőben megjelent az oly finom "folyékonykenyeres", kissé élesztős íz is.

Érdekesség, hogy eddig az összes Svijany-ban volt cukor, ám egyik sem volt érezhetően vagy zavaróan édes a kortyok során!

A sört apukámmal szerezte a teszthez, ezúton is köszönet érte! :)

Alkoholtartalom: 5.6%

Összetevők: víz, árpamaláta, cukor, komló, komlókivonat, izomerizált komlókivonat

Gyártja: Pivovar Sjvijany a.s. Svijany c.p. 25. DSC 463 46 Svijany, Csehország

Itt vettem: Ajándék volt








Értékelés
Sör pontszám: 7/10
Ár/érték:
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok!


    Cseh Sörfesztivál

    2013. június 17. - június 30.

    Budapest, Városháza Park


    Gyertek el!

    VálaszTörlés