2012. május 19., szombat

Kulmbacher EKU 28 - 11%

Típus: Német sör, barna dupla bak

Saját tapasztalat: Az EKU 28 sörre Ausztriában leltem rá, egy Intersparban, hazafelé Németországból. Kis üveges kiszerelésben volt kapható az 1872 óta főzött, Kulmbacher Brauerei által készített sör, kimondottan meghökkentő áron: 2.69€-ért! (Közel 800Ft a jelenlegi árfolyamon!) A drágább belga sörök kerülnek ennyibe itthon 27% áfával, szóval nagyot kell ütnie majd az EKU 28-nak, hogy azt mondjam rá: megérte.
Miután lepattintottam az üvegről a kupakot, kitöltöttem a pohárba az egészen sötét színű italt. Teljesen átlátszó, semmilyen zavarosság nem jelentkezett, habját pedig barnásra színezte a sör. A maga 11% alkoholtartalmával ez az egyik legerősebb sör, amit kóstoltam. (Hasonlóak a cseh Primator Double 24 10.5%, valamint a belga Kasteel Donker 11% és Kasteel Tripel 11%) Az EKU íze jellegzetesen, barnasörösen édes, karamellás, de mindezt hozzáadott cukor nélkül sikerül neki elérni, szemben a Primatorral, ahol ténylegesen feltüntették az üvegen a cukor jelenlétét. Szénsavtartalma viszonylag kevésnek tűnt, ezért könnyedén csúszott le az egész üveggel, és munka után - vacsora előtt - meg éreztem is a magas alkoholtartalmat...
Összességében kimondtottan erős, és finom sör volt az EKU 28, bármikor levenném legközelebb is a polcról.

Később jutott eszembe, hogy már kóstoltam egy Kulmbachert (a Kapuziner Weissbier-t), amely szintén tuti vételnek bizonyult.

Alkoholtartalom: 11%

Összetevők: Víz, árpamaláta, komló, komlókivonat

Gyártja: Kulmbacher Brauerei Aktien-Gesellschaft, 95326 Kulmbach, Németország

Itt vettem: Interspar Wels, Ausztria, Ára: 2.69€ (0.33l), 2012.03.




Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

1 megjegyzés:

  1. Nekem is megvolt, nagyon kellemes, de szerintem kicsit sok ez az alkohol, az ízvilág nem túl izgalmas, de nincs benne kellemetlen íz, nagyon jó minőségűek az alapanyagok. Érthető az ára, ennyi alapanyagból a Drehernél 5 liter sört főznek.

    VálaszTörlés