2013. február 27., szerda

Valentins Hefeweissbier 5.3%

Típus: Német sör, világos búza

Saját tapasztalat: A Valentins Hefe-Weissbier a Spar polcain várt rám 259 Ft-ért, és ezért a pénzért az itthon kapható búzasörök közt ár szerint a középmezőnyben helyezkedik el. Kitöltés után csalódás ért, ugyanis a szépnek induló fehér habja percek alatt szertefoszlott és nem maradt más, mint a szűretlen búzasör. Ízét tekintve búzasörnek ugyan búzasör, viszont hiányzik belőle az a frissesség és az az ízvilág, amely például a Franziskaner Weissbier-t olyan finommá tette. Nekem kicsit túl édes volt, valamint volt egy fajta meghatározhatatlan íze, amely nem esett túl jól. Nehéz megfogalmazni ezt, egyszerűen olyan volt, mintha egy igazán jó sör utánzata lenne.




Alkoholtartalom: 5.3%

Összetevők: víz, árpamaláta, búzamaláta, komló, komlókivonat, élesztő

Gyártja: Privatbrauerei Eichbaum, 68167 Mannheim, Németország

Itt vettem: Spar Kecskemét; Ára: 259 Ft (2012.05)





Értékelés:
Újra vennék? – Nem
Megérte? – Nem nagyon

Sör pontszám: 4/10
Ár/érték arány: 4/10

17 megjegyzés:

  1. "az itthon kapható búzasörök közt ár szerint a középmezőnyben helyezkedik el"

    A Borsodi búzán kívül tudsz mondani legalább egyet, ami olcsóbb?
    A legelterjedtebb Edelweiss és Löwenweisse is 300 Ft fölött van a nagyáruházak polcain. Szerintem ez a legolcsóbb iható búzasör, ráadásul elég sokszor akciós is szokott lenni, bár persze a jóval drágább Franziskanernek vagy Paulanernek nyilván nem nagyon ér a közelébe, de azért meg lehet inni, ár-érték aránya megfelelő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek az előttem szóló Névtelennel. Ár/érték aránya megfelelő, általában jól esik. Többnyire vegyesen veszek egyszerre néhány Paulanert, Edelweisst, és leggyengébb láncszemként befér nálam a Valentins is (ez a 3 állandó eleme az Interspar búzasör kínálatának, van még Hoegaarden, Blanche, régebben LöwenWeisse, de azt már vezeti ki a Borsodi a termékkínálatából). Sokat iszom, sörözés közben szeretem váltogatni a búzákat. Régebben nem szerettem az Erdinger ízét, manapság azt is veszem, összeszoktunk, jó hidegen néha kifejezetten arra vágyom. Kövezzenek meg, de kis szelet citrom, elsősorban a héj intenzív íze és illata miatt nekem kell a búzába. Ezeket iszom otthon, étteremben általában az adott búzát. Nem vagyok vendéglátós, de van egy klubunk, ott Hoegaardent fogyasztok heti egyszer, de akkor intenzíven. Paulaner vagy Edelweiss erősen veri azért a Valentinst, viszont a HB búzára nem biztos, hogy elcserélném, a németek közül a kb. ihatatlan, újabban megjelent melós-búzasöröket leszámítva az általam ismertek közül a HB a legalja. A Borsodi Búzát egyszer kóstoltam, teljesen antialkoholista Feleségem hozta haza nekem jó szívvel, mondván hogy ez is búza, de olcsó. Tragikusan rossz az íze, de nem is érzem rajta azt a szubsztanciális búzasör ízt, amitől a kategória nálam identikus. Amennyiben sorsom rosszabbra fordulna, és csak víz lenne, meg Borsodi Búza, akkor utóbbi megrohadna. De a Valentins nem rossz.

      Törlés
    2. A búzasörök sajátossága a citrusos íz, és a szép hab. Ezért nem kell bele se citrom, se rizs. Ezeket csak a rossz búzasörökbe rakják, amik nem rendelkeznek ezekkel az alap tulajdonságokkal, és ezzel mintegy "létrehozzák" a hiányzó hatásokat! Olyan dolog ez, mint amikor az ihatatlan bort kólával felöntjük, hogy elfedjük a rossz ízt és lemenjen!

      Próbáld ki ezeket, ezek a világ legjobbjai:

      Weihenstephaner Hefe Weissbier
      Weihenstephaner Vitus
      Schneider Weisse Tap 5
      Schneider Weisse Tap 6

      Igaz szupermarketekben nincsenek, de ezeken a helyeken általában szoktak lenni:

      Csak a jó sör - 1072 Budapest, Kertész u. 42-44.
      Sörmanufaktúra - 1027 Budapest, Ganz u. 6.
      Különleges Sörök Boltja - 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 32.

      A német búza vonalat ne hasonlítsuk össze a belga búzákkal, teljesen más világ!

      Esetleg alkalom adtán kóstold végig a Magyar kisüzemi kézműves főzdék kínálatában szereplő búzákat, egyre inkább hozzáférhetők, minőségi alapanyagokból odafigyeléssel készülnek és simán verik a multinacionális mamutvállalatok középszerű termékeit.
      http://folyekonykenyer.blog.hu/2013/05/24/fozdefeszt_5_weizen_terror_jozsefvaros_palotanegyed_06_07

      Bár a búzáknál kevésbé számít, de a hőmérséklet és a pohár a sör ízét nagyban befolyásolja!

      Törlés
    3. "simán verik a multinacionális mamutvállalatok középszerű termékeit."
      700-900 forintért a multi is jó sört árul!

      Törlés
    4. Most szerdáig akciós volt a penny-ben 180 Ft. Ez abszolút megéri.

      Törlés
  2. Még mindig a túl sok információ, és elfogultság!!! Ha 900 Ft lenne, és volna nagy hírneve, akkor csak áradoznál róla, hogy mennyire jó. Elmondom neked, hogy összehasonlítottam az Edelweiss-al, és szinte semmi különbség nincs köztük, az Edel kb 1%-al határozottabb ízben és illatban, de külön sosem venném észre. Abban igazad volt, hogy olyan, mintha egy jó sör utánzata lenne, mivel lehetne nevezni amolyan Edelweiss klónnak is, bár nem biztos, hogy szándékos a hasonlóság. A lényeg, hogy tanuld meg a sörelemzést, és ne csak a drága és híres sörökhöz legyél elfogult, mert azok között is vannak szarok, és az olcsóbbak közt pedig kiemelkedően jók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem tudom,erősen kommersz ízt érzek benne

      Törlés
  3. Szerintem ez az egyik legjobb viszonylag olcsó búzasör, 4/10-nél biztosan többet adnék neki, nekem speciel az Edelweissnél jobban ízlik.

    VálaszTörlés
  4. Én is több pontot adnék rá 4-nél.
    Elfogadható és szívesen fogyasztom!

    VálaszTörlés
  5. Szerintem is tok rendben van. Sokszor akciós 200ft meg 180(auchanba) Spárba 300

    VálaszTörlés
  6. Nekem nagyon izlik kellemes iz nem keserü és az ára sem rossz.Szivesen fogyasztom!!!

    VálaszTörlés
  7. Szerintem is nagyon jó izü,zamatos sör !!

    VálaszTörlés
  8. Nekem is az a véleményem, hogy behűtve egy teljesen élvezhető, kellemes sörről beszélünk, ár-érték arányban meg pláne! Én régóta szívesen fogyasztom és az a véleményem, hogy a jóval drágább paulaner sem "tud annyival többet"!!

    VálaszTörlés
  9. Én is rákattantam manapság és addig adtam rá 7-est amíg meg nem kóstoltam Franziskanert (10/10).uhh micsoda különbség!

    VálaszTörlés
  10. Elfogultsár van rendesen.Én sok féle búzasört ittam már, olyat is ami itthon ismeretlen. Ausztria is tele van jobbnál jobb búzasörrrel, hát még Németország. Viszont itthoni viszonylatban ez a sör lényegesen testesebb, mint az Edelweisse, de még az erdingernél is ízesebb. A Franziskaner minősége sem az igazi. De most az aldiban nyomott áron van üveges Valentins!

    VálaszTörlés
  11. Szóval habja stabilan van, annyira mint a Paulanernek.Ár érték arányában sokkal jobb, mint a többi drágább, és nevesebb búzasör. 10/10

    VálaszTörlés