2012. december 3., hétfő

Budweiser Premier Select Bud 7.6%

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: A Budweiser sör tulajdonképpen két sört jelölhet: Egy cseh és egy amerikai változatot. A "sima" cseh Budweiser Budvar - Lager 5%-ot  már megkóstoltam korábban, azonban az extra erős változathoz eddig nem volt szerencsém. Erre Ausztriában bukkantam rá egy Intersparban, €1.02-ért. Kis üveges kiszerelés létére nem mondanám túl olcsónak (német árakhoz mérve), viszont az extra tartalmat itt is meg kell fizetni. Amikor a pohárba töltöttem, egy egészen telt, sötétes színű ital fogadott, amelynek - feltehetően a magas alkoholtartalomnak köszönhetően - kevés habja lett. Íze alapján becsukott szemmel is cseh sörre szavaznék, a komló keserűsége megfelelően jelentkezik, azonban ebben a sörben már érződik a 7.6% alkoholtartalom jelenléte. Természetesen nem hiba ez, hiszen pont ez a lényege az extra változatoknak, hogy kicsit erősebbek, kicsit testesebbek a hétköznapi változatuknál. A hátsó címkét vizsgálva meglepett a cukor jelenléte, mivel eddig cseh sörben talán csak a Primátor-ban találtam hozzáadott cukrot a kóstolásaim során -igaz ott a Primátor 24 nagyon bejött. Ennek ellenére nem volt zavaróan édes, és alapvetően ízlett az extra erős Budweiser.

Ki veszi észre az érdekességet? Az első címkén 7.6% szerepel, a hátsón pedig 7.5% :)

Alkoholtartalom: 7.6%


Összetevők: víz, árpamaláta, cukor, komló

Gyártja: Budweiser Budvar, N.C. Ceské Budejovice, Csehország


Itt vettem: Wels, Interspar, Ausztria; Ára: €1.02 (2012.07.) (0.33l)






Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: 5/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

3 megjegyzés:

  1. A) Hogyan készülnek a Pivo sörvendéglőben kapható sörök?

    Az alsó erjesztésű, hagyományos cseh sörök eredeti, átfőzéses, utóérleléses készítési eljárása

    I) Először az egy- vagy többféle malátából (csíráztatott árpából) elkészítik a sörlét.

    II) Ezután következik az úgynevezett két- vagy három­cefrés főzés. Két­cefrés eljárásnál előbb a sörlé (más néven cefre) egy részét, majd e külön­választott rész vissza­töltése után a teljes sörlét (három­cefrés eljárásban bonyolultabb töltögetéssel), például az alábbi hő­mérsékleteken, megszabott idő­tartamokon keresztül főzik: 37°C, 52°C, 63°C, 72°C, 100°C. Az egyes hőfokokon más és más fontos anyagok jönnek létre a sör­lében.

    III) A komlót leggyakrabban a forrásban lévő sör­lébe főzik bele, pl. 3×30 percen át. Az első komlózásnál keserű, a másodiknál keserű és aroma­komlót, a harmadiknál aroma­komlót alkalmazhatnak.

    IV) A hagyományosan nyitott kádakban lezajló fő­erjesztés általában 7–10 napig tart, 7°C körüli hőmérsékleten. A sörlé alján elhelyezkedő hozzáadott sör­élesztők az előzőleg (a főzés során, 63 és 72°C‑on) létre­jött cukrokat alkoholra és szén-dioxidra bontják. Az erjedés közben más anyagok is keletkeznek, amelyek majd meg­határozzák a kész sör ízét. Az erjedési folyamat végére a sörlé száraz­anyag- (cukor) tartalmának egy bizonyos része, pl. 65%‑a alakul át alkohollá, elkészül az éretlen sör.

    V) A főerjesztéstől élesen elkülönülő utó­érlelés zárt tankokban, sok helyen a sör­gyár pincéjében történik, 2–3°C hőmérsékleten, meg­növekedő nyomáson. Eközben a keletkezett szén-dioxid szét­oszlik a sör­ben, és a különféle ízek össze­simulnak. Az utóérlelés 1–3 hónapig szokott tartani, a töményebb söröket érlelik hosszabb ideig.


    B) Hogyan nem készülnek a Pivo sörvendéglőben kapható sörök?

    Gyorsabb, gazdaságosabb forrázásos, hígításos készítési eljárás

    Hozzávalók: víz, árpamaláta, pótanyagok (malátázatlan árpa és búza, kukoricamaláta-szirup, kukoricagríz), komlótermékek

    1) Még ha csak egyetlen fajta, például 11 Balling-fokos sör gyártása a cél, vagy akkor is, ha mondjuk 10‑est és 12‑est kívánnak gyártani, kapacitás­kihasználási okból minden­képpen egy töményebb, pl. 16°B‑os sörléből indulnak ki.

    2) A sörlét, egy főzőüstben, csak a maláta­cukor-képződéshez szükséges hőmérsékletre melegítik.

    3) Elvégzik a komlózást.

    4) A főerjesztés és az utóérlelés összevonásával, egy lépésben végzik el az erjesztést, álló, hengeres tankokban, 12–30 na­pon át.

    5) Végül a sört szódavízzel fölhígítják a kívánt mértékben, a névleges 10‑es és 12‑es Balling-foknak megfelelően.

    Az így gyártott sör igen világos színű, uniformizált ízű lesz a hagyományos módon készült cseh sörhöz képest.


    Megjegyzés. A 2) pontban leírt egy­cef­rés (for­rá­zá­sos) mód hasz­ná­lata az alsó er­jesz­tésű, ha­gyo­má­nyos cseh sö­rök ese­té­ben a mi­nő­ség rom­lá­sát ered­mé­nyezi a két- vagy há­rom­cef­rés mód­hoz ké­pest. Vi­szont a felső er­jesz­tésű sörök (pl. búza­sör, ale, stout) ese­té­ben az egy­cef­rés mód tel­jes­ség­gel meg­fe­lelő. A felső er­jesz­tés so­rán az élesz­tők he­lyes meg­vá­lasz­tá­sá­nak és al­kal­ma­zá­sá­nak van na­gyobb je­len­tő­sége a sör végső mi­nő­sége szem­pont­jából.


    forrás: http://www.csehsorfesztival.com/

    VálaszTörlés
  2. Cukor van a Litovel Cseh sörbe is!!

    VálaszTörlés
  3. A két Budweiser sörnek az ég egy adta világon semmi köze egymáshoz. Két teljesen különböző sörgyár! Az amerikai változat az ABInBev tulajdonában van, a cseh az a Carlsberg csoporthoz tartozik. A név használatáért folyamatosan pereskednek. Jelenleg ott tart a dolog, hogy Európában a Cseh használhatja a Budweiser nevet, itt az amerikai BUD néven fut. Mindenhol máshol az amerikai a Budweiser, ott a cseh Budějovický Budvar néven található meg.

    A cukor nem feltétlenül negatív összetevő egy sörben. Az a nem mindegy, hogy mikor, azaz, hogy mire használjuk. A cukor az, amit az élesztő, az erjedés során alkoholra és széndioxidra bont. A cefrézés során, tulajdonképpen a malátából is a cukrokat nyerjük ki. Vannak erjeszthető és nem erjeszthető cukrok. Az erjeszthetőt alakítja át az élesztő, így teljesen eltűnik, tehát édes ízt nem ad majd a végtermékhez. A nem erjeszthető marad meg, attól lesz édesebb a sörünk. A kétféle cukor más-más hőmérsékleten "szeret" kialakulni, főzés során így lehet játszani a dologgal.

    Az elsődleges erjesztés előtt beletett cukor azt hivatott szolgálni, hogy a kevés, illetve rossz minőségű malátából előállított sörlé is kellőképpen erjedésnek induljon. Ez egy nem kívánatos dolog, olcsósításnak használják! A palackozás előtt hozzáadott cukor az utóerjedést szolgálja. A benne hagyott élesztő, a palackban, nagy nyomáson még egy kis szénsavat és alkoholt ad hozzá. Hosszú időn keresztüli palackban érlelés során pozitívan befolyásolja a sör ízét, állagát. Az édessége elhanyagolható, ugyanis elég kis mennyiségről van szó, különben annyi szénsavat termelne, hogy kibontáskor elfutna az egész. Valamint ezen cukrok legnagyobb része az élesztő által lebomlik, tehát az édessége íváskor már nincs jelen. Helyette alkohol és szénsav formájában lesz ott.

    VálaszTörlés