2012. december 31., hétfő

Staropramen Jedenáctka 11 4.7%

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: Nagyon sok sört kóstoltam már a Staropramenes korsómban, de igazi Staroprament már viszonylag régen. Most itt volt az alkalom, hogy a sörfőzde 11-es világos sörét ízleljem meg a hozzá passzoló "körítéssel". A palack design-ja azt a motívumot követi, amelyet régen lehetett itthon látni . (Az eredeti Staropramen-nel itt lehet összehasonlítani) Mivel ajándékként kaptam Csehországból, magyar felirat még hírből sem volt rajta, így még az esélye sem volt meg, hogy valami licensz alapján dobják össze itthon az eredeti sör méltatlan utánzatát. Amikor a korsóba töltöttem, olyan szép habos volt, hogy nem is fért bele rögtön az egész üveg tartalma a pohárba, kicsit várnom kellett - de erre pont alkalmas volt a fényképezéshez szükséges idő. Habját kicsit sárgásra festette a sör sötét, telt színe. Az első kortyok ízében leginkább komló dominál, utóízében pedig édeskés vonásokat fedeztem fel... jó kis pils típusú sör ez - gondoltam. És tényleg, alapvetően nincs vele semmi baj, könnyen csúszós, könnyű sör. Kicsit talán lehetne aromásabb, de ez mégiscsak egy 11-es, amely egy könnyedebb fajta sör. Kár, hogy az utolsó pár kortyban kissé kellemetlen, üvegízű volt.
Őszintén szólva egy kicsit jobbra számítottam, cseh mércével szerintem ez egy átlagos sör, azonban a teljes skálán nézve mindenképpen a felsőbb harmadba teszem. Nem volt rossz, de a hagyományos, eredeti Staropramen nekem jobban bejött.


A sört Annától kaptam tesztelésre, ezúton is köszönet érte :)

Alkoholtartalom: 4.7%

Összetevők: víz, cseh-, bajor- és karamellizált maláta, maltózszirup, komlókészítmények, izomerizált komló kivonat (jelentsen ez bármit is :) )

Gyártja: Pivovary Staropramen a.s, Nádrazní 84, 15054, Praha 5

Itt vettem: Ajándék volt


Értékelés
Sör pontszám: 7/10
Ár/érték: -
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

1 megjegyzés:

 1. A cseh sörök általában nagyon jók, de sajnos több nagynevű gyárat felvásároltak multinacionális mamutvállalatok, és a minőség a profitszerzési kényszer miatt jócskán leromlott. Mint pl. ennél a terméknél is. Keressétek inkább a kisüzemi cseh söröket, már nálunk is hozzáférhetőek!


  Multi pl.:

  Staropramen
  Pilsener Urquell
  Kozel
  Krusovice
  Breznak
  Gambrinus
  Zlatopramen
  Budweiser


  Kisüzemi pl.:

  Postřižinské
  Novopacke pivo
  Bohemia Regent
  Primátor
  Pardubický
  Žatec
  Bernard
  Konrad


  http://csehsor.hu/

  VálaszTörlés