2012. június 12., kedd

La Trappe Tripel 8% - Holland sör

Típus: Holland sör, világos


Saját tapasztalat: A La Trappe család trappista söreit már a Belgasör fesztiválon is kiszúrtam magamnak, viszont annak a tudatában, hogy volt itthon három fajtából is (La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel), ott nem vettem.
Fej-fej mellett, egyszerre töltöttem ki két pohárba a Dubbel-t és a Tripelt is. A barna Dubbel után itt is meglepődtem, mivel a La Trappe Tripel egy világos sör lett. Teljesen azt, hittem, hogy a Dubbel lesz a világos, a Tripel a félbarna, és a Quadrupel pedig a barna. Dehát ezek a szerzetesek, akik a sört kitalálták, nem így gondolták... Annyi baj legyen.
A Tripelnek viszonylag kevés habja keletkezett, és színtelen maradt, valamint viszonylag hamar el is illant. Ízvilága hozta a belga sörökhöz hasonló érzéseket, lehetett volna Leffe vagy akár Kasteel Tripel is (na jó, az talán finomabb ennél is). Alkoholtartalma 8%, amely közepesen érezteti jelenlétét (hatását annál jobban). A "hivatalos bemutatókon" azt írják, hogy narancs, aszalt szilva és konyak aromái kergetőznek benne, én egy narancsos beütést bele tudok képzelni (talán a hozzádaott koriander miatt?), viszont konyakot nem.


A La Trappe történelméről röviden:
1881-ben a Franciaország-beli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek új apátságot alapítottak holland területen, Tilburg városának közelében, ahol a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe kezdtek a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz. 1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét (Isidorus Laaber-t) Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget. Az első és máig egyetlen holland Trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.
Forrás: www.belgasor.com

Alkoholtartalom: 8%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő, koriander

Gyártja: Bierbrouwerij De Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, Hollandia

Itt vettem: Kecskemét, Tesco, 799 Ft (0.33l), 2012.03.
Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: 7/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - IgenNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése