2012. június 12., kedd

La Trappe Dubbel 7% - Holland sör

Típus: Holland sör, barna

Saját tapasztalat: A La Trappe család trappista söreit már a Belgasör fesztiválon is kiszúrtam magamnak, viszont annak a tudatában, hogy volt itthon három fajtából is (La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel), ott nem vettem.
Fej-fej mellett, egyszerre töltöttem ki két pohárba a Dubbel-t és a Tripelt is. A La Trappe Dubbel legnagyobb meglepetésemre egy barnasör(!) lett, igaz elég lett volna elolvasni a címkét előtte :) Teljesen azt, hittem, hogy a Dubbel lesz a világos, a Tripel a félbarna, és a Quadrupel pedig a barna. Dehát ezek a szerzetesek, akik a sört kitalálták, nem így gondolták... Annyi baj legyen.
A Dubbelnek több habja keletkezett, és színét átjárta a barnasör színe, valamint keményebb is volt társánál. Ízvilágán meglepődtem, mivel a várt édes hatás elmaradt, ez helyett erősen keserű sör benyomását keltette, már-már fanyar, gyógynövényes beütésű volt. (lehetne 7%-os Jägermaister is)  Alkoholtartalma 7%, amely diszkréten megbújik a sörben.


A La Trappe történelméről röviden:
1881-ben a Franciaország-beli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek új apátságot alapítottak holland területen, Tilburg városának közelében, ahol a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe kezdtek a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz. 1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét (Isidorus Laaber-t) Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget. Az első és máig egyetlen holland Trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.
Forrás: www.belgasor.comAlkoholtartalom: 7%

Összetevők:
víz, árpamaláta, komló, élesztő

Gyártja: Bierbrouwerij De Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, Hollandia

Itt vettem: Kecskemét, Tesco, 799 Ft (0.33l), 2012.03.Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése