2013. augusztus 2., péntek

Franziskaner Royal Edition 2 Jahrgangsweissbier 6%

Típus: Német sör, (fél)barna búza

Saját tapasztalat: A Franziskaner Royal Jahrgangsweissbier Edition 2 a többször kóstolt hagyományos, világos Franziskaner Weissbier 5%-nak egy speciális változata, amelyet a sörfőzde évente egyszer főz. A tavalyi év különkiadásáról sajnos lecsúsztam, viszont a 2012-es év jubileumi italát sikerült beszereznem, méghozzá speciális, díszpoharas csomagban, 5+1-es kiszerelésben. Az üvegen található címke információi szerint "a Jahrgangsweissbier-eket minden évben a sörfőző mesterek komponálják, egyedi recept alapján. A sör illata magában hordozza a banán, a mézédes dinnye, a sárgabarack, az erdei gyümölcsök és a füge jegyeit, ízélményét pedig gyümölcsös édesség, elegáns malátahangok, és egy könnyed élesztősség fokozza. A Franziskaner Royal Edition 2 elegáns kísérője a finom ételeknek és az ünnepi pillanatoknak."
Ha ennek a fele igaz, már akkor is gazdagabb leszek egy komoly élménnyel - gondoltam -, amelyet fokoz annak a tudata, hogy a sörhöz tartozó pohárban tudom megkóstolni ezt a különlegességet.
Kitöltéskor a vártnak megfelelően jelentős mennyiségű és keménységű hab fogadott az egészen sötét és telt színű, zavaros búzasör tetején. Illatában a határozott élesztős és könnyed banános a aromák ugrottak be a címke elolvasása utáni pillanatokban. Ízében tényleg van némi gyümölcsösség, karakterét tekintve pedig határozottan búzasörös, élesztős. A 6% alkoholtartalom pont az a határ, amelyet sikerült finoman belerejteni a palackba, és így a kortyok utóízében egyáltalán nem tűnik ki, hogy kicsivel több erő lapul a Rolyal-ban. Az üveg vége felé feltettem magamnak a kérdést: Melyik csúszik jobban? A sima Franziskaner, vagy ez? Meglepő módon rövid mérlegelés után inkább a sima felé billentettem magamban a lécet, így ha a kettő közül kellene választanom egy átlagos estén, akkor a hagyományos mellett voksolnék. Élménynek nagyon jó volt a Jahrgangsweissbier 2, de a kezdeti pompa és külcsín után mégsem volt olyan tökéletes, mint gondoltam. Azért 9 pontot bőven megér! :)

Alkoholtartalom: 6%


Összetevők: víz, árpamaláta, búzamaláta, élesztő, komlókivonat

Gyártja: Spaten-Franziskaner-Bräu GmbH, 80335 München, Németország

Itt vettem:
Egy italdiszkontban, Vilshofen, Németország; Ára: €5.99 (5 sör + 1 díszpohár) (2013.04.)











Értékelés:
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték arány: - 3/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? – Igen

2 megjegyzés:

  1. Német búza vonalon egyértelműen ezek a nyerők:

    Weihenstephaner Hefe Weissbier
    Weihenstephaner Vitus
    Schneider Weisse Tap 5
    Schneider Weisse Tap 6

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, aki egyszer megízleli ezeket a söröket, az nem tudja letenni!

    VálaszTörlés