2013. október 4., péntek

Borsodi Super Dry 4%

Típus: Magyar sör, világos

Saját tapasztalat: A Borsodi sörök közül eddig a Borsodi Búza volt az, amely talán leginkább megosztota a sörkedvelőket. Kapott az hideget-meleget, ment a "deszarez"-ezés, "nemérteszhozzá"-zás, "teljesen iható"-zás, és más egyéb jelzők, és valószínűleg hasonló reakciók kerülnek majd a Super Dry nevű italukhoz is. Az én üvegemet májusban vettem a Tescóban egészen pontosan 209 Ft-ért, és nem túl nagy meglepetésemre ez is csatlakozott azokhoz a sörököz, amelyeknél az olcsóság kedvéért lecsökkentették az alkoholtartalmat, 4%-ra. Nem tetszik ez a trend nekem, inkább legyen 30-50 Ft-tal drágább egy üveg, de azért 5% körül illene lennie egy rendes sörnek. Olvastam valamit régebben, hogy idővel nem is lehet majd sörnek nevezni bizonyos alkoholszázalék alatti italokat, csupán sör jellegű italnak (Erről tud valaki valami pontosat?)
Visszatérve a Super Dry-hoz, kitöltéskor szép, ám ritka hab keletkezett, amely még annyit sem bírt ki, hogy a pár fénykép készítése után beérjek vele a szobába a gép elé, és belekortyoljak... teljesen szerte foszlott. Alapíze leginkább semmilyen sem volt, viszont az - összetevők közé egyáltalán nem illő - kukoricagríznek bezzeg bekerült az édeskés  utóíze, hogy rontson az amúgy sem rózsás összképen. A palackon az van feltüntetve, hogy "különlegesen rövid keserű utóízének köszönhetően az új Borsodi Super Dry minden kortya olyan, mint az első": Te jó ég! Hát milyen legyen egy sör, ha nem keserű? Olyan, mintha ezt a sört olyanoknak akarnák eladni, akik nem is szeretik a sört... Lehet, hogy marketing kutatások alapján lesz piaca a Super Dry-nak, de igazi sörkedvelők szemében szerintem egy jellegtelen sör fog megmaradni, ha megkóstolják.
Amúgy emlékeimben kutatva Super Dry jelzővel ellátott sört kóstoltam már régebben, méghozzá a tényleg kicsit "porszerű és száraz" japán, Asahi 5%-ot.


Alkoholtartalom: 4%


Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricadara, komló, antioxidáns: E224

Gyártja: Borsodi Sörgyár Kft. Bőcs, Rákóczi út 81.

Itt vettem: Tesco, Kecskemét; Ára: 209 Ft (2013.05.)






Értékelés
Sör pontszám: 2/10
Ár/érték: - 4/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem


10 megjegyzés:

  1. az egyik legpocsékabb szar amit életemben kóstoltam, még az eddigi bőcsi "csodákat"is messze sikerül alulmúlnia, pedig ez azért nagy szó...egyébként önmagában a 4% körüla ABV-vel nem nagyon van gondol, lást Pilsner Urquel...gondolom, ebben egyetértünk

    VálaszTörlés
  2. Nem is értem, hogy miért foglalkozol még mindig ezekkel a kukoricás borzalmakkal. A Borsodi gyár (ABInBev) minden itt főzött terméke tele van pumpálva. De a többi ipari sör sem sokkal jobb! A nem sörivóknak készülnek, ezáltal már alig van ízük. A szénsavas üdítőkkel versenyeznek.

    A sörínyencek manapság újra fölfedeztek egy nagyon szerethető fajtát, az India Pale Ale-t. Ez egy világos, felsőerjesztésű sör. Magasabb, 6-7% körüli alkoholtartalommal, és mindig nagyon keserűen. Régen az angol gyarmatokra főzték, Indiába szállították hajón, és a tartósítás miatt lett alkoholosabb, és a komló vírusölő hatását kihasználva került bele hatalmas mennyiség.

    Az IPA ma reneszánszát éli, talán nem is véletlenül. Az USA kézműves főzdéi kapták fel jópár éve, amikor megelégelték az ipari sör semmilyenségét! Mára hódít az egész világon, így hazánkban is. A speciális sörboltokban rengeteg féle fellelhető. Manapság amerikai komlókkal készítik, így felettébb illatosak, és citrusos, gyümölcsös ízűek.

    A komló a borokhoz használt szőlőkhöz hasonlóan rengeteg fajta lehet, itt is számít a termőhely és az évjárat. Fontos a fogyasztási hőmérséklet, és a pohár formája is nagyban befolyásolja az ízeket. Egy hasonló világ van kialakulóban, mit a jó bornál és pálinkánál. Szakemberképzés, minőségi termékek, megfelelő ételpárosítások.

    Sokan feszegetik a határokat, és készülnek még erősebb, és egyre keserűbb (az IBU a keserűség mérőszáma) sörcsodák, Ezek az un. Dupla, másnéven Imperial IPA-k (eredetileg ájpíéj, de itthon csak ipa). Európában egy fiatal skót kézműves páros az egyik legnagyobb úttörője a fajtának, a BrewDog. Az ő termékpalettájukból érdemes először válogatni, ismerkedni az új világgal!

    kezdőknek: Punk IPA (10°C)

    haladóknak: Jack Hammer (12°C)

    profiknak: Hardcore IPA (14°C)


    Pohár


    Lelőhelyek:

    Csak a jó sör
    1072 Budapest, Kertész u. 42-44.

    Sörmanufaktúra
    1027 Budapest, Ganz u. 6.

    Különleges Sörök Boltja
    1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 32.


    A fokozatosságot tartsuk be, egy Suzukiból sem ülhetünk egyből egy F1-es autóba.
    Az árak magasabbak, de minden cseppjét megéri! Kevesebbet kell inni, de csúcsminőséget!
    Higgyétek el, egy élvezetes új világ nyílik meg, ami után már a legjobb lágerek is unalmasnak tűnnek majd... :D

    VálaszTörlés
  3. Manapság a söröknek igenis a komlóról kell szólniuk. Ezért hibás a Super Dry iránya. Természetesen kell egy jó söralap, kitűnő alapanyagokból odafigyeléssel készítve. Ez manapság általában egy erősebb, világos ALE, és természetesen semmi kukorica. De a valódi egyediségét, mégis a komlóval való játék adja meg. Hány fajtát, milyeneket, melyikből mennyit. Minél több, annál jobb! A komló körül forog a modern sör, ennek finomhangolásával lehet igazi műremekeket alkotni.

    Komló fajták: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_hop_varieties

    VálaszTörlés
  4. 20 év alatt, több mint 40 százalékos hazai sörfogyasztás-csökkenés legfőbb oka nem a válság, hanem a nagy sörgyárak mindenek feletti ócsítási politikája, ami miatt a sörivók egyszerűen elfordultak a sörtől! És ezek nem tanulnak, egyre-másra nyomulnak az aromákkal ízesített gagyilágerekkel, meg a söríz nélküli sörrel... Valamiért a fejükbe vették, hogy ők azoknak fognak sört főzni, akik nem szeretik a sör ízét. Mi lenne, ha egyszer végre azoknak próbálnának meg sört készíteni, akik szeretik a sört?

    Végső soron minden bizonnyal egy új üdítő fog kifejlődni az ipari sörből, ami mindenekelőtt a többi szénsavas üdítőitallal versenyzik majd. A sörivóknak csak a kézműves sör marad, ami valódi alapanyagokból készülő személyes termék, és nem az a végső célja, hogy minél több pénzt generáljon.

    VálaszTörlés
  5. Így készülnek az igazán jó magyar sörök, a budapesti Legenda kézműves sörfőzdében!

    http://youtu.be/NNKV7MieZhE

    A nagy gyárak megspórolnak, kihagynak lépéseket, ezért lesz az ipari sör jó pocsék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Például a nagyüzemekben nem fordítanak időt arra, hogy több lépésben melegítsék a maláta (azaz csíráztatott árpamag) és víz keveréket, másnéven a cefrét. Pedig minden hőmérsékleti lépcsőnél más-más anyag oldódik ki a magból, ami a végén az ízt biztosítja. Ők csak a cukorrá alakulás hőfokára melegítik, nekik csak az kell az alkohol erjesztése miatt. Az ízek nem ezen a hőfokon jönnek létre, így nem is lesznek benne a végtermékeikben. Alkohol lesz, íz nem. Csak az számít nekik, pedig pont fordítva kellene!

      Amikor ezután már megvan a sörlé, a leszűrt malátát ki kell dobni, mert már kinyertük belőle a szükséges anyagokat. Benne vannak a lépben, a kiszűrt magokra nincs tovább szükség. A söróriás nem dobja ki, hanem felhúzza megint vízzel, és újra felmelegíti, hogy ami még benne van esetleg, az még kioldódjon. Az már kevés, és rossz minőségű, de ez nem érdekli. Az lesz a gyár 3% olcsóbb söre.

      És akkor még nem is beszéltünk az alapanyagok minőségéről, a bele nem illő pótanyagokról!

      Az egységnyi vízhez felhasznált maláta mennyisége, ami tulajdonképpen a sör töménységét adja (ez tulajdonképpen a balling), nagyon fontos dolog. Minél több gabona van ugyanannyi vízben annál több lesz az íz. Na, a multinál ez nagyon kevés, a kézművesnél jó sok. Itt is egy lényegi különbség.

      Ráadásul a maláta fajtáival is lehet és kell is játszani egy remekműhöz. A mamutvállalat leszarja, egyfélét, abból is keveset, mégpedig a legolcsóbbat.

      A komló mennyisége a több tízszerese egy kisüzemben, ez is nagyban hozzájárul a minőségkülönbséghez. Más fajták, több fajta, nagyobb mennyiségben. A mai sörnek a komlóról kell szólni, a gagyilágerteknél ez nincs!

      Ha kész a sörlé, akkor az élesztővel érlelni kell, hogy a természetes cukrokat alkohollá és széndioxiddá bontsa. Az ipari sört hamar el kell adni, nincs idő erre! Ezért ott élelmiszeripari széndioxidot adnak mesterségesen hozzá. Az igazi sörnek a kellően hosszú erjedés miatt saját szénsava van.

      Törlés
    2. Legtöbbször a világcég egyetlen léből indul ki az összes termékéhez. Ez egy sűrűbb valami, amit az adott márka végső tulajdonságaitól függően, egész egyszerűen csak vízzel felhígítanak! Csakis a profit számít, ezért nem is lesz jó!

      Törlés
  6. Egyszer ittam, tavaly ősszel. Végül is valóban olyan volt az összes korty íze, mint a legelsőé. Semmilyen.

    VálaszTörlés
  7. Kukába való, egyszer vettem, ment a fele a mosogatóba.
    Nem is tudom, miért lehet még mindig kapni...

    VálaszTörlés