2012. április 9., hétfő

Miercurea Ciuc Premium 5% - Román sör, Csíkszeredából

Típus: Romániai sör (Erdély területéről), világos

Saját tapasztalat: Romániában készült sört még sohasem ittam, az első nem más, mint mai tesztalanyom, a Ciuc Preimium. A doboz egy pilseni típusú lager sört rejt, amelynek színe aranysárga volt a pohárba töltve. Habja szép keményre formálódott, kb 3-5 percig teljes nagyságában jelen volt, ezután pedig fokozatosan eltűnt. Íze határozott, markáns keserűséget hordoz magában és külön örültem neki, hogy nem volt egy csepp dobozíze sem. A kortyok lenyelése után a cseh sörökre jellemző módon határozott keserű és kicsit száraz íz maradt a számban hátul a szájpadlásomnál, és ez tetszett.
Utánaolvastam: a Ciuc nem más, mint Csíki sör, amelyet a Heineken gyárt Csíkszeredán. Itthon nem kapható, a Heineken döntése következtében csak Romániában érhető el a boltokban, nem exportálják.

A teszthez a sört Annától kaptam, ezúton is köszönet érte! :)


Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló
Gyártja: Heineken Romania S.A. Bucuresti, Sector 1. Str. Tipografitor nr. 11-15. Romania

Itt vettem: Ajándék volt



Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

18 megjegyzés:

  1. Nénikéd a román. Menj el Csíkszeredába, és ott románozd le a székelyeknek...

    VálaszTörlés
  2. Román állampolgár - akármilyen nyelven beszél. Jó lenne már Trianonon túltenni magunkat, elvégre már lassan 100 éve volt...

    Amúgy lehet kapni Budapesten is, a Jászai Mari téren egy boltban meg is lepődtem, hogy van. Az ára viszont elég csillagos, azt hiszem 300-ért van doboza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igy inkabb helyes hogy:Erdelyi magyar allampolgar,sot az is lehett hogy mar kettos allampolgar az illeto szemely.Roman allamolgar,de Erdelyi magyar.Es allampolgarsaga roman es lehett hogy magyar is az uj torveny szerint.En nem haragszok azert hogy azt mondjak hogy Roman allampolgar igen az vagyok,de az erdelyi magyar kisebbseghez tartozom.igy lenne a helyes.
      Gorbe Zoltan

      Törlés
  3. Erdely teruleten igaz es valo hogy magyarok elnek,vagyis Erdelyi magyarok.De jelen allas szerint Erdely Romania terulete.es a Csiki sort Erdelybe vagyis Romaniaban keszitek.Ugyhogy nincs tevedes annyit irhatot volna hogy roman sor Erdely teruleterol ahol elnek az Erdelyi magyarok.De ebbol politikat csinalni nem jutonk semmire es ha valakit nem tudunk szepen megszolkni,baratsagal jobb ha nem is teszunk vagy nem irunk semmit,sajat magunkat kacagtasok ki.Ha haza mennek en Magyarorszag teruletere ugyanazt mondanam hogy roman sor,pontosabban Erdely teruleterol valo sor,finom es aki teheti igyon egy jo pohar Csiki sort es valjon az egezsegere!Es utana enekelje azt hogy:
    Lokd ide a sort:)))))https://www.youtube.com/watch?v=WhZtgwcNBbw
    Gorbe Zoltan
    Csikszereda

    VálaszTörlés
  4. A romániai sör pontosabban fejezi ki a valóságot, mint a román sör, még akkor is, ha elfogadjuk, hogy közigazgatásilag sajnos nem része Magyarországnak ez az ősi magyar terület színmagyar lakossággal (=Székelyföld).

    VálaszTörlés
  5. Főképpen azért mert Csíkszeredában a lakosság 98%-a mai napig magyar, kivéve talán a rendőrt. És nem a rendőr főzi a sört.Ennyi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hulyeseget azert mar irni nem kell,Csikszereda kb 70-80% magyar

      Törlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. fiuk es hol ittatok a Jaszain azt a Ciuc-ot?

    VálaszTörlés
  8. Ez a heves Magyar-Román vita már ott meg is bukott, hogy Heineken. Tehát se nem magyar, se nem román, hanem egy holland központú multinacionális söróriás silány terméke. Ennyi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mekkora marhasagokat irsz osszevissza,meglehett kapalni

      Törlés
    2. Miért merhaság? Azon megy itt a vita, hogy a Csíkszeredán gyártott Ciuc Premium sör, román-e vagy magyar. Az ottani sörgyár a Heineken cég tulajdonában van. Az pedig egy multinacionális söróriás, holland központtal. Tehát igazából se nem román, se nem magyar, mert az a Heineken gyára. A mercedes néhány tipusát is Magyarországon gyártják, mégsem nevezzük magyar autónak.

      Ráadásul még csak nem is érdemes vitázni ezen, mert egy igen silány termék, inkább letagadni kellene! A világ legrangosabb sörértékelő oldalán is csak 7 pontot kapott a 100-ból, 134 szavazat alapján!

      http://www.ratebeer.com/beer/ciuc-premium/11869/

      Törlés
  9. Még a nevét is félreírtad, a nagy oláhoknak-való-megfelelési kényszeredben - a sör neve "Ciuc", azaz Csík(i) sör! A "ciuc" tulajdonnév sohasem létezett az oláh nyelvben, ez egy magyar szó, ezért nevetséges oláhul írni és lerománozni.

    Aki meg Trianonnal és a "törődjetek-bele" hülyeséggel jön, annak javaslom, hogy menjen el most Ukrajnába! Pl. a Krímbe - ami ugye már nem is Ukrajna - és Kelet-Ukrajnába, ahol éppen mostanában rendezik át a határokat! Ennyit arról, hogy bele kell(ene) nyugodnunk a "megváltoztathatatlan"-ba.
    Önfeladó gerinctelen seggnyaló prolikáim! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Veletek vagyunk sokan és soha nem adjuk fel!!!!

      Törlés
  10. Csikszeredai vasutallomason egy Hargita sort inni 3.00 lej Csiki sort inni 3.50-4.00 kozott lehett.
    Most hamarosan jon egy ugynevezett Csiki sor ami kb 3.00 lej kozott lesz legolocsobban 6% es nincs rajta roman felirat.Csak magyar es angol.
    Hosszu eletu igy ez a sor nem lesz!
    Ma vasaroltam Argus Strong 7.2% sort Csikszeredaba kb 1.60.Akkor mirol beszelunk?
    Olyan informaciok vannak mar hogy az ugynevezett csikisor ami megjelenik a Csiki sor gyar adta at a receptett.Azok kozott fog menni 1-2 honapig kik nagy magyarok.De ameddig az Argus sort megveszem 1.50-1.80 kozott addig sem a Csiki sem a Hargita ne varja el sem senki ne varja el hogy azt fogyaszam.Olvasom itt valaki azt irja hogy:síkszeredában a lakosság 98%-a mai napig magyar,-Nem igaz! kb 70-80% magyar a tobbi roman.Csak most ele bujt a nagy magyarsag es az ugynevezett magyar ellenes partok,kik ha kell a magyar a magyart szetvalasza sot gyalaza ha nem ugy tancol ahogy az a part akarja vagy huzza a muzsikat.Hogy a Csiki sor Heineken tulajdonaba van ehezz gratulalni kell,mert egyedul a Csiki sor gyar e vilagba sajnos nem tudodd volna 100% fentmaradni.Az emberek tobbsege Hargita sort iszik,magyar zaszlo van rajta es ez igy jo.Utana jon a Golden Brau vagy a Ciuc vagyis az egyetlen valos Csiki sor.Az embereket az erdekli hogy olocso es finom legyen es nem azt hogy..........Politizalni itt nem akarok,de amiota magukat nagy Erdelyi megmento valamifele magyar partok megjelentek azota szethuzas van es ha en pl RMDSZ vagyok es On nem akkor mar nincs baratsag,csak sajnos ezek a magyar partok pont ugy kaszalnak penz felol,de ugy ok leteznek nem lett szebb es jobb az elet Erdely teruleten.Csak hazudnak az embereket be csapjak vele Magyarorszagi magyarokat is mert ehezz ertenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor idd csak azt a szar argust, hiába 7,2 de egy mocsok minőség. Ennyi erővel igyál pálinkát ha neked az alkohol fok számít. Tipikus csöves igénytelen olcsó jános vagy.

      Törlés
  11. Müanyag

    Ciuc Premium sört a zalaegerszegi SPAR-ban is lehetett kapni! Ittam is, láttam is. Sajnálatos a sörözésben a politika! A Magyarok, ha normális elbánást kapnának ott ahol születtek, legyen az bárhol a világon, megbecsült tagjai a társadalomnak!
    Bár édesapám mindig azt mondta: A legjobb családba is van csavargó!

    VálaszTörlés