2013. május 26., vasárnap

Budweiser USA 5%

Típus: Amerikai sör, világos

Saját tapasztalat: A Budweiser amerikai változatával, a "BUD"-dal több, mint 4000km-re otthonról hozott össze a sors. Gondoltam, készítek egy páros tesztet, ahol a cseh Budweiser-rel mérem össze a Bud-ot, hogy jól látszódjon vajon van-e (és ha igen mi) a különbség közöttük. Kitöltés után szembetűnő volt az, hogy mennyivel másabb a karaktere és milyen világos a bal oldalon elhelyezkedő amerikai változat. Apró szemcsés habja határozottan több lett, illata semleges, íze pedig sokkal könnyedebb, mint a karakteres, ízes cseh sörnek. Az én üvegem egy angol import tétel, és nem tudom, hogy köze van-e ehhez, de az összetevők között feltüntették a rizst. Ennek ellenére (vagy ennek köszönhetően) íze leginkább semleges és semmilyen sem volt, és akármennyire erőltettem magam, jellegzetes karakter nem tűnt ki a kortyolások során. Teltségben a cseh változat fényévekkel verte szerintem, pozitív volt viszont, hogy könnyedsége ellenére nem volt mosogatórongy íze, mint néhány hasonló színű itthon kapható borzalomnak. Mindazonáltal nekem átlag alatti volt az élmény (pedig €1.37-et fizettem a 0.33l-es palackért!), így 3 pontot kap tőlem.
Az első címkén olvasható "King of Beers" felirat az én kóstolásom után értelmezhetetlenné vált...

A kóstolás időpontja: 2012.09.

Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, árpamaláta, rizs, komló

Forgalmazza: Anheuser-Busch Europe Ltd. Porter tun house, 500 Capability Green, Luton, Bedfordshire, UK

Itt vettem: Hiperdino, Dinosol Supermarkados, Fanabe, Tenerife, Spanyolország; Ára: €1.37 (0.33l) (2012.09)





Értékelés
Sör pontszám: 3/10
Ár/érték: 0/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem

14 megjegyzés:

  1. tényleg nem azért, hogy kötekedjek, de a cseh Budvarnak (Budweiser) és az amerikai Bud-nak az égvilágon semmi köze egymáshoz. őket csak az köti össze, hogy a budweiser név használatáért pereskedtek egy jót, semmi más.

    VálaszTörlés
  2. Itt is megkérdem,ha nem baj.Lehet itthon kapni BUD-ot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért keresel BUD-ot, az egy rakás szemét! Amerikai nagyipari, tömegesen gyártott lager sörborzalom. Az a híg, ízetlen kategória mint a Miller!

      Ha jó söröket akarsz látogass el ezekbe:

      Csak a jó sör
      1072 Budapest, Kertész u. 42-44.

      Sörmanufaktúra
      1027 Budapest, Ganz u. 6.

      Különleges Sörök Boltja
      1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 32.

      Törlés
    2. Attól mert szerinted szar, más miért ne kereshetné? Sajnos ha jól tudom nem kapni, én is hajtom rég óta

      Törlés
    3. Én csak segíteni szerettem volna, mert az ilyen jellegű söröket általában tapasztalatlanságból, hozzá nem értésből keresik, mert azt hiszik, hogy jó. Nem csak szerintem szar, a világ sörértő fele, osztja a véleményemet.

      http://www.ratebeer.com/beer/budweiser/473/

      Sikerült 0 azaz nulla pontot kapnia, a világ legrangosabb sörértékelő oldalán, 3527 db szavazat alapján. Lehet, hogy neked ízlik, de ez attól még rossz.

      Az USA-ban a szesztilalom után elkezdték a söríz nélküli söröket gyártani, azoknak akik nem szeretik a sör ízét. Így született a Bud, a Miller a Coors. Mindenki örült neki a semmi után, a gyárak pedig ezeket tudták olcsón előállítani és degeszre keresni magukat. Az alapanyagok, a technológia, a hozzáállás mind-mind kritikán aluli sörnek nem nevezhető löttyöket eredményez.

      Ha valaki ilyet szán magának lelke rajta, de tudnia kell, hogy ez kb. kannás bor kategória. Azt szívesen meginnád?

      De aki jót akar, az USA-ból néhány éve elindult a sörforradalom. Pont ezeket a semmilyen sörparódiákat elégelték meg a sörivók, a valódiak és alakultak gombamód a kézműves kisüzemek. Elkezdtek jobbnál jobb söröket főzni és mára jelentős részesedésük van a piacon. Ezek a cuccok már nálunk is hozzáférhetők szerencsére, kóstoljátok nagy bizalommal. Pár hónap, és eszetekbe sem jut már a BUD-féle vonal...

      http://csakajosor.hu/index.php?categoryID=88&show_all=yes

      Törlés
    4. A Bud a nagyiparban (core lager) legnehezebben megfőzhető sör, ami a legkomolyabb technológiát igényli és a legnagyobb hozzáértést. Ugyanis majdhogynem semmilyen az íze. Tehát bármely ízhiba azonnal érzékelhető! Sokan pont ezért szeretik (a márkanevet nem említve meg a temérdek reklámot) mert semleges, semmilyen. Tehát az is meg tudja inni, aki a SÖRT nem szereti igazán. A Pilsner egy stílusából fakadóan diacetiles sör, a Budvar szintén (bár jóval kevésbé) A Bud-ban a diacetil szintje az emberi érzékelés alsó határa alatt kell legyen jelentős mértékben. Aki ért a sörfőzéshez az tudja, hogy ez milyen kihívás... Ennyit a hozzáértésről, meg a technológiáről. Azért mert valami nagyiparban készül (nem tudom hol lehetne annyi sört főzni "kraft" amivel az össze Superbowl-t folyamatosan itatod) nem feltétlenül gyökerek készítik.

      Törlés
    5. Eletem elso esete, hogy nem tudom eldonteni ez most szarkazmus, vagy komoly. Mivel elso blikkre az utobbinak tunt, ezrert rakoptem a soromet* a monitorra akkorat rohogtem :D

      * Regent President volt, tudod ez is egy diacetiles szar :D

      Törlés
  3. Nekem volt szerencsém inni San Francisco-ban Budweiser-t, s nagyon élveztem. Persze lehet, hogy a környezet is hozzájárult az élvezeti értékhez, de az itthon kapható cseh sör nekem nagyon nem jött be. Ízlések és pofonok, de ma újra megkóstolhatom, mert a Hegedűs Gyula utcában található Különleges Sörök boltjában volt egy palackkal :-)
    Persze a pilzeni sörgyárban is sokkal jobb volt a pincében frissen csapolt Pilsner Urquell, mint a nálunk kapható palackozott vagy dobozos változat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicces, hogy a Különleges Sörök Boltjában pont ilyet ittál. A töménytelen jobbnál jobb sör közül pont ezt sikerült kiszúrni! Már többször elmondtam, hogy nem kéne ilyesmit tartaniuk, semmiféle multi terméket, még akkor sem, ha az eredeti külföldit. Gondolok itt elsősorban a sok cseh cuccra, amit erőltetnek. Talán ez a legfőbb oka annak, hogy a szakma kirekeszti őket, mivel egy seggel nem lehet két lovat megülni!

      Ha legközelebb arra jársz, nézd meg az érem másik oldalát is. Az amerikai sörgyártás másik véglete, a kisüzemi, kézműves ALE-ek világa. A híg és ízetlen lágerek helyett egyre jobban hódít az őszinte sör, amit kiváló alapanyagokból odafigyeléssel készítenek. A bud, miller, coors profitszemlélete helyett, ami ezeket ihatatlanná teszi, de a legjobb esetben is söríz nélküli szénsavas üdítővé.

      Általába van náluk pl. a Sierra Nevada-tól a Pale Ale:
      http://www.sierranevada.com/beer/year-round/pale-ale

      Az kifejezetten az ezzel a világgal még csak ismerkedőknek való. De tipikus példája az USA Craft Beer Revolution-nek. Amerikai komlók, amik virágillatot és gyümölcsízt kölcsönöznek a sörnek, ALE típusú amerikai élesztők, a legjobb minőségű amerikai maláták, pont amik olyan népszerűek manapság, az igazi sörértők körében! Tényleg össze sem lehet hasonlítani a két irányzatot!

      Törlés
    2. Köszönöm a tippeket,igazából én a cseh BUD-ra gondoltam,nem az amerikaira.Mindkét Budot ittam már és mindkét Budweisert,persze a csehek a nyerők.A boltokat pedig fel fogom keresni.Köszönöm a segítséget.

      Törlés
  4. a maga kategóriájában egy kiváló sör aki valami cseh pincesörrel hasonlítgatja az hülye mint a segg

    VálaszTörlés
  5. Tényleg egy szar az usa verzió, kaptam amerikából, szájat öblíteni megfelelő.

    VálaszTörlés
  6. BUD-ot akarok, akár milyen "szar" is. Spanyolországban csapolva árultuk. Az Angolok nem akartak mást inni,mint BUD-ot!

    VálaszTörlés
  7. ÉN sok sört kipróbáltam,eredeti külföldit is sokfélét. De itt jön be az ízlés dolga: én egyáltalán nem szeretem a keserű söröket,se a víz ízűeket. Nekem az amerikai BUD a kedvencem mind közül!!Számomra a legfinomabb sör.
    A Millert is szeretem,viszont a Coronita nem ízlik. Ahogy pl a Guiness sem!
    Régen még az Edelweiss volt a kedvenc,de ami még finom: Fuller's ESB.
    CSak azért írtam le ezeket,mert ez nagyon szubjektív. Senki se hülye,mert ilyen,vagy olyan sör ízlik neki.

    VálaszTörlés