2013. május 11., szombat

Valentins Hefeweissbier Dunkel 5.3%

Típus: Német sör, barna búza

Saját tapasztalat: A Valentins Hefeweissbier világos változata nem aratott túl nagy sikert nálam, ezért a barna változattal szemben sem állítottam túl magas mércét magamban. A Valentins Hefeweissbier Dunkel gyakorlatilag egy az egyben hasonlít világos társára abban a tekintetben, hogy kitöltéskor ugyan még keletkezett habja, azonban 1 perccel utána ez teljesen semmivé lett és nem maradt más, csupán a "kopasz" sör. Felsőkategóriás német búzasöröknél (HB Hofbräu München Schwarze Weisse 5.1% - Búzasör , vagy a Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel 5.3%) ez sosem fordult még elő. Ízvilágára sem jellemző az a sima, kiegyensúlyozott telt búzasörös, élesztős és kicsit édeskés, savanykás világ, amit az ember várna, mindössze annak egy kevéssé sikeres, kicsit talán felvizetett, és kicsit dobozízű utánzata. Ilyenkor ugrik be az, hogy bár vettem volna (Németországi árakhoz képes dupla pénzért!) mondjuk egy Erdinger Weissbier Dunkel 5.3%-ot, vagy egy HB Hofbräu München Schwarze Weisse 5.1%-ot a Valentins helyett... Inkább innék fele annyit egy minőségi barna búzából, mint "rendes mennyiséget" a Valentins-ből. Akciósan (200 Ft alatt kifogva) lehet, hogy megérné megéri a maga pénzét, de ezúttal nem volt egy tökéletes vásár.

Külön vicces volt az, hogy nem is barna búzának írták a dobozon, hanem a "sötét búzasör" jelzőt használták :)


Alkoholtartalom: 5.3%

Összetevők: víz, búzamaláta, árpamaláta, komlókivonat, sörélesztő

Gyártja:
Privatbrauerei Eichbaum, 68167 Mannheim, Németország

Itt vettem: Spar Kecskemét; Ára: 259 Ft (2012.05)





Értékelés:
Sör pontszám: 4/10
Ár/érték arány: - 5/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? – Nem igazán

8 megjegyzés:

  1. Búza vonalon érdemes megkóstolni a Legenda sörfőzde Six Fingers nevű alkotását ( http://www.legendasorfozde.hu/soreink ). Az egyik legjobb, ha nem "a" legjobb magyar búzasör. A Sörmanufaktúra-ban (1027 Budapest, Ganz u. 6.) beszerezhető, de a Különleges Sörök Boltja-ban (1136 Budapest, Hegedű Gyula u. 32.) is láttam már. Ha addig nem, akkor a Főzdefeszt-en (2013. június 6-9. Budapest, Mikszáth Kálmán tér) biztos ott lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos jó meg minden, de 600Ft/fél liter áron el is várható.
      Nem 1 kategória.

      Törlés
    2. "Az ezeknek mind a bajuk, hogy nagyon drága a sör. Holott csak egy vizes főzött árpalé .... Az Aldiban pl. 99 Ft. egy üveg Prince sör, nagyjából az lenne mindre a reális ár!"

      A fenti idézetet a hopfanaticos Kiss Tamás tette közzé a Facebookon, mely a Budavári Sörfesztivál egy kommentelőjének véleménye. Számoljunk kicsit utána! Söröket sok szempontból lehet összehasonlítani, de az egyik legjobban számszerűsíthető mérőszám az alkoholtartalom. Korrektebb lenne a szárazanyagtartalmat vizsgálni, de ez egyrészt többé-kevésbé együtt mozog az alkohollal, másrészt nem kötelező feltüntetni a termékeken, így széleskörűen nem használható.

      Fél liter, 4%-os Prince sörben 2 cl alkohol van 99 Ft-ért. 1 cl alkohol így nagyvonalúan 50 Ft-ba kerül. Vizsgáljuk meg ez alapján, hogy egy hasonló típusú - azaz világos lager - kézműves sört, jelen esetben a Splash-t, mennyiért kellene eladnia egy hypernek. Fél liter 4,5%-os Splash-ben 2,25 cl alkohol van, így 112,5 Ft-os áron versenyezhetne a Prince-szel. Csak a vicc kedvéért megadjuk a teljes Hopfanatic választék árát:
      Angry Beast (0,33 l, 12%) 198 Ft
      Campanie Cervisia (0,75 l, 12,5%) 468 Ft
      NOHOPLIMIT (0,33 l, 8,5%) 142,5 Ft
      Splash (0,5 l, 4,5%) 112,5 Ft
      White Hops (0,33 l 6%) 99 Ft

      Öröm lenne ezeket a söröket ennyiért megvásárolni. És ha ennyiért lehetne adni őket, valószínűleg a Prince el is tűnne a piacról. De ha ez ilyen egyszerű, vajon miért nem ezeken az árakon kerülnek értékesítésre? Kiss Tamás volt szíves megadni bizonyos adatokat, hogy képet alkothassunk a Splash előállítási költségeiről.

      700 l Splash egy főzet. Ebbe belemegy 160 kg maláta. Biztosan vannak olcsóbb maláták is, de ami a Splash-be megy, annak kilója 300 Ft, azaz összesen 48000 Ft. Ezt meg is kell főzni, ennek energiaköltsége nagyjából 40000 Ft. A sörbe kerül még komló és élesztő, ezek összesen 30000 Ft-tal növelik a számlát. A sört hűteni is kell, további 10000 Ft-ért. Palackozás előtt tehát 700 l Splash eddig 118000 Ft-ban van. A palackozás - 700 l-ből 1400 üveg lesz - palackonként 40 Ft, azaz még 56000 Ft. Mivel élvezeti cikkről van szó, jön még rá 810 Ft jövedéki adó hektoliterfokonként. Ez azt jelenti, hogy minden egyes liter előállított alkohol után kell a fenti összeget az államnak kifizetni. Korábban kiszámítottuk, hogy egy üvegben 2,25 cl alkohol van, 1400 üvegben így 31,5 l, ami még 25515 Ft. Végül 1400 üveg Splash majd' 200000 Ft-ban van. Ez üvegenként 142 Ft. A Prince árával való verseny már itt eldőlt, de a történetnek még koránt sincs vége.

      Az előzőekben többé-kevésébé körbejártuk egy sör előállításának a változó költségeit - a munkabért nagyvonalúan elfelejtve. Ezek azok a költségek, amik szoros összefüggésben vannak a lefőzött mennyiséggel. Vannak azonban olyan költségek, melyek ennyire egyszerűen nem építhetők egy üveg vagy korsó sör árába. A sörfőzdét fel kell építeni, karbantartani és fejleszteni. A sörfőzőnek folyamatosan fejleszteni, szélesíteni kell a termékpalettát. Ez a fejlesztés elsősorban nem papíron, hanem lefőzött sörök formájában valósul meg, ami szintén költséget jelent. Erre jön még a jól ismert marketing, logisztika, kisker, nagyker árrés, és ki is alakul a fogyasztói ár, ami mondjuk 500 Ft.

      És hogy mit kapunk azért a 387,5 Ft-ért? Miben több ez, mint egy doboz Prince? Ha csak bebaszni akarunk, semmiben. De ha ízélményre vágyunk, ez a kérdés fel sem merül. A következtetés egyértelmű, bebaszni olcsóbb...

      Törlés
  2. Szerintem nagyon alulértékelted ezt a sört.
    Kibontás után nagyon kellemes/összetett az illata.
    Nekem a habjával semmi gondom nem volt, tejszín jellegű lett, és nem is tűnt el teljesen.
    Majdnem 1 cm-es magasságban megmaradt a kezdeti 5cm-ről.
    Ízében a prökölt íz dominál, kicsit ha hasonlítanom kéne, talán enyhén Guinesses (más most nem jut eszembe).
    Nagyon kellemes, barátságos íze van.
    Semmi kellemetlen doboz íz nincs.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is elég hamar lecsúszott a doboz. Nem találtam benne semmi különöst, szerintem nem olyan rossz. Persze az általad említett etalonokhoz képest nem erős, de nekem jólesett :)

    VálaszTörlés
  4. A magyarországon gyártott löttyökhöz képest nagyon is jó, persze minden sörnél van egy jobb, de ár érték arányt tekintve nagyon is korrekt. Arról nem is beszélve hoy itthon a dunkel weis nem túl elterjedt.

    VálaszTörlés
  5. Teljesen egyetértek azzal, hogy a hazai kukoricagrízes lötyikhez képest magasan jobb, Rendesen lehűtve igen jól tud esni. Persze nem a világ teteje, de egy olyan országban, ahol az aranyászok a nemzeti dö beszt, ott ez kimondottan fasza sörnek számít. Utól sem éri pl. a Paulanert, vagy a személyes kedvencemet a Kronnenbourgot, de ha ilyen lenne az átlagos népsör, akkor nagyon örülnék.. :)

    VálaszTörlés
  6. Ez egy rakás.... Lefolyóban vègezte...

    VálaszTörlés