2011. október 7., péntek

HB Hofbräu München - Premium Lager 5%

Típus: Német sör, világos

Saját tapasztalat: Szép, habos, finom sör. Olyan, mintha egy pils típusú cseh sört vegyítettünk volna a német Reinheitsgebot alkotta ízzel. Sallangtól, fölösleges összetevőktől és utóíztől mentes, korrekt sör. Alig várom, hogy a búzaváltozatot is megkóstoljam!
A HB-t kóstoltam üveges és dobozos változatban is, "természetesen" az üveges jobban ízlett, és meglepő módon ebben 5% alkoholtartalom volt a dobozos 4.2%-ával szemben.

Az üvegen ez áll: A Hofbräu sör Münchenből, a sörfőzés otthonából indulva hódította meg a világot. Több, mint 400 év tapasztalatának és a legnemesebb, válogatott alapanyagok együttesének köszönhetően készül ez az egyedülálló sör, amelyet úgy hívnak: Hofbräu München


Alkoholtartalom: 5% az üveges változatnál, és 4.2% a dobozosnál

Összetevők: víz, árpamaláta, komló és komlókivonat

Gyártja: Dreher Sörgyárak Zrt. 1106 Budapest, Jászberényi út 7-11, a Staatliches Hofbräuhaus in München licensze alapján.

Itt vettem: Szolnok, Match; Ára: 205 Ft





Értékelés:

Újra vennék? - Igen
Megérte? - Igen

Sör pontszám: 8/10
Ár/érték arány: 7/10

23 megjegyzés:

  1. úgy 2010 első dekádjáig a dobozos is 5%-os volt... :(

    VálaszTörlés
  2. Alapvetően finom kis sör ez. Én szeretem.

    VálaszTörlés
  3. "Sallangtól, fölösleges összetevőktől és utóíztől mentes, korrekt sör"
    Ennyi az egész értékelés. Nem kötekedni akarok, de ha már blogot nyitok akkor dolgozok is egy cikken rendesen és nem a mennyiségre törekszem. Remélem ezt elolvasod...

    VálaszTörlés
  4. Kedves Balázs,
    Néhány sörről többet írok, néhányról kevesebbet, ahogy éppen sör fogyasztása közben alakul. Kötelezettségektől mentesen, saját tapaszatalatokat, gondolatokat írok a blogra és nem vagyok sörszakértő, csak egy lelkes sörfogyasztó. Ennek ellenére igyekszem pontos adatokat közölni és kb egyensúlyban tartani a tényeket, valamint a szubjektív dolgokat. Ez így sikerült :)

    VálaszTörlés
  5. Hazai viszonylatban elég jó, iható sör, gondoljunk csak a kukoricás borsodira, meg az összes kukoricás magyar sörre. Ennek olyan igazi sör íze van. Jó nem világszínvonal, de intenzíven keserű, és nincs rossz mellékíze.
    A dobozos nem prémium, az üveges igen, rá is van írva, így aztán az üveges finomabb, és erősebb is.
    Én is vennék, és veszek is bármikor, ha reális áron adják.
    Még a dobozosnak is jobb íze van, mint bármelyik magyar kukoricadarás sörnek, pl: borsodi, soproni, kőbányai, aranyászok...
    Mert tiszta, és valódi sör íze van.

    VálaszTörlés
  6. Tegnap vettem dobozost HB-t annak 4.2% volt az alkoholtartalma, ma is vettem dobozosat erre pedig csak 4%-van írva és az íze is érezhetően más.

    VálaszTörlés
  7. Én 2012 nyarán a kaiser dobozossal találkoztam ami 4,6%-os volt.
    :(
    Manci

    VálaszTörlés
  8. Picit nagy a szórás a magyar sörgyártásban... Ez amolyan AS szabvány szerint készül..(ahogy sikerül) Azt nem értem, hogy magyarországnak miért kell mindent itt gyártani lisence alapján.. Semmi nem olyan mint amilyennek kellene lennie. De a legérthetetlenebb számomra az, hogy nincs egy ember a HB-tól, aki közben ellenőrizze a minőséget?? Ez egyébként az összes magyarországon gyártott külföldi sörre igaz..

    VálaszTörlés
  9. A dobozos verzió elfogyasztása után 90%-ban megfájdul a fejem...

    VálaszTörlés
  10. Amit vettem üvegest már csak 4%-os.

    VálaszTörlés
  11. Az igazság az, hogy a multinacionális söróriásoknak csakis a profit a szempont. Ahogyan ennél a sörnél is. Minél kevesebb alapanyagból, minél olcsóbban elkészíteni, majd a lehető legdrágábban, a lehető legtöbbet eladni. Ezért lesz minden ipari sör egyre rosszabb! És sajnos a nagy boltok polcain csak ilyenekhez lehet hozzájutni. Persze vannak fokozatok, de alapvetően mindegyik silány minőségű. A siettetett előállítás, az egyre olcsóbb, ezáltal rosszabb alapanyagok, az egyre több pótanyag, a gyártás adott országba telepítése, mind-mind a minőség rovására megy. Mi sörfogyasztók meg csak egyre jobban szívunk. Az árak pedig nem hogy csökkennének, hanem nőnek! Csak a gyártói profit lesz egyre nagyobb, a mi rovásunkra. Sajnos azt tudomásul kell venni, hogy ez a szemlélet addig tud működni, míg a fogyasztó ehhez vásárlásával asszisztál. Sajnos a magyarok többsége egyértelműen ár-érzékeny. Csak az számít, hogy minél olcsóbb legyen, a minőség másodlagos. Nincs sörkultúra, nem értünk kellően a dologhoz! A gyár, a saját szempontjából érthető módon, a legnagyobb profittal előállítható szintig silányítja tudatosan a termékét. Addig, amíg még megveszik. Ezért is eltérő az azonos márkák más-más országokban gyártott változatainak a minősége. Az adott hely elvárásaihoz, törvényeihez van igazítva. A német, a cseh, vagy belga elvárások jóval magasabbak, és egy bizonyos színvonal alatt egyszerűen nem veszik meg a sört. Amíg nálunk nem alakul ki egy hasonló szemléletváltás és tudatosság, addig csak a szart fogjuk kapni! Rajtunk múlik…

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy marhaságot írsz a magyar árérzékenységről (Névtelen2013. október 20. 11:11), rendszeresen ezt vásároltam, amég 5%-os volt- dobozos, de mióta 4%-os az ízvilága egy ocsmányság lett, váltottam is! Számomra is érthetetlen a licencet adó miért nem ellenőrzi, hogy ne járassák le sehol a márkanevet. Én még emlékszem amikor a 80' as években városunkba telepítették az "eredeti" HB-gyártósort , évekig itt volt egy ember németből aki felügyelte a gyártást!!! Sajnos odáig jutottam, hogy már nem merek egyszerre egy kartonnal venni, csak egy dobozzal azt megkóstolva aztán döntök a nagyobb mennyiség vásárlásáról, vagy egy másik típusú sörrel előröl kezdeni a folyamatot.

      Törlés
    2. Óóóó, hát ezen nem kell csodálkozni! Ez kortünet, ez megy a világ majd minden részén. Ebben a "minden a pénz" gondolatkörben, ez törvényszerű! A nagyipari sörök a profitkényszer miatt egyre silányabbak. Mi lett több nagy müncheni sörgyárból is mióta a mltik rátették a kezüket? A löwenbrau, a spaten is csak árnyéka önmagának a HB-hoz hasonlóan. A magyarországi változatok pedig messze még rosszabbak. De nem véletlenül, hanem direkt, mert itt még így is megveszik! Abban az országban, ahol a borsodi a legtöbbet vásárolt sör, ezen ne lepődjünk meg!

      Törlés
  12. Legkellemesebb sörkóstoló-élményem a müncheni sörfőzdében történt. Literes korsóból az isteni nedű, igazi német kocsmában, felbecsülhetetlen élmény. Testes, zamatos, ízes csapolt HB, kell ennél jobb??
    Aztán vettem egyet dobozos verziót a boltban. Emlékeim szerint egy korty, annyi sem ment le, köszönő viszonyban nem volt a két sör... Azóta a dobozos / üveges HB-t kerülöm.

    VálaszTörlés
  13. Tegnap ittam egy hazai gyártásút.. Első korty: mosogatólé íz. És ez utána sem változott. HB is a "soha többet" kategóriába csúszott le. Sajnos...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hazai dobozos pocsék! Csak félig bírtam meginni... No more

      Törlés
    2. A hazai dobozos pocsék! Csak félig bírtam meginni... No more

      Törlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. Ma dobtam be a kosárba 2 db belőle a dobozos 4,2 százalékos HB.ból
    199 kemény magyar forint az itteni sarkiban. Árához képest jól habzik szép színű , kellemes tiszta adalékanyagoktól mentes . Alkoholtartalma pedig ahhoz képest h 4,2 , meglehet érezni :D
    Szívesen veszek holnap is egyet! v 2 öt:)

    VálaszTörlés
  16. Dobozos formában ittam, életem legrosszabb söre. Meg sem tudtam inni a másodikat :D Egyet legyűrtem de a másik az a felénél ment a kukába. Szerintem borzalmas.

    VálaszTörlés
  17. Csapoltan kiváló, üvegesben elmegy, dobozos kerülendő.

    VálaszTörlés