2014. április 15., kedd

Kaltenecker Marzen Lager 13 - 5.5%


Típus: Szlovák sör, félbarna

Saját tapasztalat: Jó cuccok ezek a Kalteneckerek, annak ellenére, hogy nemrég főzik őket! Eddig mindegyik karakteres, gazdag ízvilággal rendelkezett, és nincs ez másképp a Marzen 13-mal sem, amely a félbarna, 5.5% alkoholtartalommal rendelkező változat. Kitöltés után bár nem volt túl sok, sem pedig túl tartós habja, ízével kárpótolta ezt a hiányosságot. Határozottan édes, malátás, ám nem émelyítően, hanem olyan ízlelőbimbókat kellemesen simogató változatban, amely vegyül némi kávés keserű ízzel. Nem rossz sör, na! :) Ára viszont túl borsos ahhoz, hogy megérje nagy tételben vásárolni...


Alkoholtartalom: 5.5%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló

Gyártja: Pivovar Kaltenecker s.r.o., Zakarpatská 28, 04801 Rožňava, Slovenská republika

Itt vettem: Auchan, Kecskemét, Ára: 599 Ft (2014.01)






Értékelés
Sör pontszám: 6/10
Ár/érték: - 3/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem nagyon

11 megjegyzés:

  1. Egyébként a Kaltenecker-t magyar srácok csinálják! Kint szoktak lenni a Főzdefeszt-eken is!


    Főzdefeszt - a hazai kézműves sörök fesztiválja

    2014. június 6-9.

    Budapest, Mikszáth Kálmán tér. Belépő nincs!


    Gyertek el, és kiderül, hogy manapság minél újabb egy főzde, annál jobb, mert ez a trend!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legjobb hazai sörfesztivál, ami tényleg a sörről szól! A belépés is INGYENES!!! Csakis minőségi kézműves termékek, 150 féle magyar sörrel, és megannyi külföldivel! Cseh, belga, német, angol remekek, de a legfontosabbak mégis a hazai kisüzemek. Itt nincsenek silány löttyök, se celeb koncertek. Különlegességek, kiváló alapanyagokból, odafigyeléssel készülő nedűk. Ez a négy nap az igazi sörivók ünnepe, mindig rengetegen kilátogatnak, és ősszel még egyszer majd megrendezésre kerül!

      Törlés
  2. Hiába szokták ezen az oldalon rendszeresen buzdítani az embereket a kézműves sörök vásárlására a hozzászólások között, ilyen magas árszabás mellett ne csodálkozzanak, hogy nem pörög a piac és a többség az olcsóbb, 200-300 forintos nagyüzemi söröket létesíti előnyben.
    A mindennapos sörfogyasztás esetében egyszerűen nem lehet alternatíva a kézműves sör. Pedig én is szívesebben innék nagyüzemi helyett kézművest, azt viszont felejtsék el, hogy 500-1000 forintokat fizessek egy darab fél literes sörért ilyen fizetések mellett, Magyarországon. Nem fesztiválokon kéne reklámozni magukat, hanem levinni az árakat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóóóó, hát a piac pörög, mint állat! Rengetegen veszik már a kézművest, és a trend arra mutat, hogy egyre többen és többen fogják. Néhány év és elérjük azt a szintet, mint az USA-ban, hogy a piac kimutatható része lesz a kézműves. A sörszeretők, a sörértők már azt választják, a nagyüzemit csak a dilettánsok isszák. Az azért hozzá tartozik, hogy ők vannak többen, jóval többen!

      Jómagam pontosan ugyan annyit költök kézművesre, mint eddig nagyüzemire, természetesen ezért kisebb menyiséget kapok. De az élmény összehasonlíthatatlanul jobb! El kell jutni idáig...

      Azt azért el lehetne végre már fogadni, hogy a jó sörök drágák! A boroknál és a rövideknél is így van ez. Ahogy a kannás bor sem annyi mint egy jófajta palackos, vagy egy igazi gyümölcspálinka is drágább mint az összepancsolt kommersz. A minőségi alapanyagokból nagy odafigyeléssel és szakértelemmel előállított személyes termék mindig drágább, az alapanyagok mennyisége, minősége, adók, többe kerülnek, de igazi minőséget kapsz cserébe!

      Törlés
  3. Én is azt tudom javasolni, hogy szűkös anyagi lehetőségek esetén is igyunk jobbat, csak kevesebbet! De vannak azért olcsóbb megoldások is, amik jók. Kiemelném például a 7%-os Békésszentandrási Fekete Korsó-t, ami például egy nagyon jó barna sör, és 275 forintért már megvásárolható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagyipari sör úgy viszonyul a kézműveshez, mint a zacskós leves anyukád vasárnapi húsleveséhez! A kiváló minőségű kézműves sörök mindig drágábbak a hányadék nagyüzemi löttyöknél, ez természetes. De minden fillért megérnek, meg kell őket kóstolni! Nem úgy mint a budavári sörfesztiválon, a 600 Ft-os dobozos borsodi. Mindez a 2000 Ft-os belépő után, hegymászást követően, macskakövön egyensúlyozva! A főzdefeszt az igazi... :D

      http://youtu.be/0PcWK6TWxms

      Törlés
    2. A jó sör nem bebaszni való, hanem élvezni. Kevesebbet kell inni, de minőséget. Ugyan annyiba vagy anyagilag, ha a 10 borsodi helyett 2-3 kézművest veszel. A dizsiben is inkább iszol kevesebb Jägermeister-t, mint több noném kommersz rövidet, nem?

      Törlés
  4. Teljesen reálisak az árak, ha azt nézzük, hogy bármely hasonló rendezvényen, fesztiválon, vagy szórakozó helyen, 1500 Ft-ba kerül 4 cl jó minőségű pálinka, pl. Rézangyal. Nem a multinacionális mamutvállalatok tragikusan silány termékeihez kell hasonlítani ezeket, úgy ahogy természetes az is, hogy a jó bor is sokkal drágább a kannásnál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A világ a minőségi ivás felé mozdul szerencsére a mennyiségivel szemben, a jó sör annak az egyik eszköze. Nagy szerencse, hogy már hazánkban is fellelhető ilyesmi. Annak szánják, aki az igazi élvezeteket keresi, az élményt a jó sörben.

      Lerészegedni és okádni ott a fekete Argus a lidl-ben, 199 Ft és 7,2%-os, vagy a németnevű 3%-os dobozosok a szupermárketekben 99-ért.

      Ha valaki ilyet szán magának lelke rajta, de tudnia kell, hogy ez kb. kannás bor kategória. Azt is szívesen meginnád?

      Törlés
  5. "Az ezeknek mind a bajuk, hogy nagyon drága a sör. Holott csak egy vizes főzött árpalé .... Az Aldiban pl. 99 Ft. egy üveg Prince sör, nagyjából az lenne mindre a reális ár!"

    A fenti idézetet a hopfanaticos Kiss Tamás tette közzé a Facebookon, mely a Budavári Sörfesztivál egy kommentelőjének véleménye. Számoljunk kicsit utána! Söröket sok szempontból lehet összehasonlítani, de az egyik legjobban számszerűsíthető mérőszám az alkoholtartalom. Korrektebb lenne a szárazanyagtartalmat vizsgálni, de ez egyrészt többé-kevésbé együtt mozog az alkohollal, másrészt nem kötelező feltüntetni a termékeken, így széleskörűen nem használható.

    Fél liter, 4%-os Prince sörben 2 cl alkohol van 99 Ft-ért. 1 cl alkohol így nagyvonalúan 50 Ft-ba kerül. Vizsgáljuk meg ez alapján, hogy egy hasonló típusú - azaz világos lager - kézműves sört, jelen esetben a Splash-t, mennyiért kellene eladnia egy hypernek. Fél liter 4,5%-os Splash-ben 2,25 cl alkohol van, így 112,5 Ft-os áron versenyezhetne a Prince-szel. Csak a vicc kedvéért megadjuk a teljes Hopfanatic választék árát:
    Angry Beast (0,33 l, 12%) 198 Ft
    Campanie Cervisia (0,75 l, 12,5%) 468 Ft
    NOHOPLIMIT (0,33 l, 8,5%) 142,5 Ft
    Splash (0,5 l, 4,5%) 112,5 Ft
    White Hops (0,33 l 6%) 99 Ft

    Öröm lenne ezeket a söröket ennyiért megvásárolni. És ha ennyiért lehetne adni őket, valószínűleg a Prince el is tűnne a piacról. De ha ez ilyen egyszerű, vajon miért nem ezeken az árakon kerülnek értékesítésre? Kiss Tamás volt szíves megadni bizonyos adatokat, hogy képet alkothassunk a Splash előállítási költségeiről.

    700 l Splash egy főzet. Ebbe belemegy 160 kg maláta. Biztosan vannak olcsóbb maláták is, de ami a Splash-be megy, annak kilója 300 Ft, azaz összesen 48000 Ft. Ezt meg is kell főzni, ennek energiaköltsége nagyjából 40000 Ft. A sörbe kerül még komló és élesztő, ezek összesen 30000 Ft-tal növelik a számlát. A sört hűteni is kell, további 10000 Ft-ért. Palackozás előtt tehát 700 l Splash eddig 118000 Ft-ban van. A palackozás - 700 l-ből 1400 üveg lesz - palackonként 40 Ft, azaz még 56000 Ft. Mivel élvezeti cikkről van szó, jön még rá 810 Ft jövedéki adó hektoliterfokonként. Ez azt jelenti, hogy minden egyes liter előállított alkohol után kell a fenti összeget az államnak kifizetni. Korábban kiszámítottuk, hogy egy üvegben 2,25 cl alkohol van, 1400 üvegben így 31,5 l, ami még 25515 Ft. Végül 1400 üveg Splash majd' 200000 Ft-ban van. Ez üvegenként 142 Ft. A Prince árával való verseny már itt eldőlt, de a történetnek még koránt sincs vége.

    Az előzőekben többé-kevésébé körbejártuk egy sör előállításának a változó költségeit - a munkabért nagyvonalúan elfelejtve. Ezek azok a költségek, amik szoros összefüggésben vannak a lefőzött mennyiséggel. Vannak azonban olyan költségek, melyek ennyire egyszerűen nem építhetők egy üveg vagy korsó sör árába. A sörfőzdét fel kell építeni, karbantartani és fejleszteni. A sörfőzőnek folyamatosan fejleszteni, szélesíteni kell a termékpalettát. Ez a fejlesztés elsősorban nem papíron, hanem lefőzött sörök formájában valósul meg, ami szintén költséget jelent. Erre jön még a jól ismert marketing, logisztika, kisker, nagyker árrés, és ki is alakul a fogyasztói ár, ami mondjuk 500 Ft.

    És hogy mit kapunk azért a 387,5 Ft-ért? Miben több ez, mint egy doboz Prince? Ha csak bebaszni akarunk, semmiben. De ha ízélményre vágyunk, ez a kérdés fel sem merül. A következtetés egyértelmű, bebaszni olcsóbb...

    VálaszTörlés