2013. március 24., vasárnap

Kőbányai Világos 4.3%

Típus: Magyar sör, világos

Saját tapasztalat: A Kőbányai világos régen egyenlő volt nálam a büntetés kategóriával. Messzebbről elkerültem, mint az eddig legolcsóbb sörként megismert 99 Ft-os Spaten-t, vagy a hasonlóan rossz ízű Steffl-t. Úgy gondoltam, teszek egy próbát, hiszen a Dreher Sörgyárak termékét legalább 5 éve nem kóstoltam.
Kitöltöttem a jó öreg Staropramenes korsómba, amely már annyi alkalommal jó szolgálatot tett a tesztelések során, és meglepve tapasztaltam, hogy egészen szép hab keletkezett a sör tetején. Illatába keveredett valamiféle vegyszer szerűség, amelyről nekem mosogatószer jutott az eszembe, azonban hiába tartottam a fény felé nem voltak színes kontúrral rendelkező buborékok, tehát valami más okozta ezt a jelenséget. Az első kortyok során keserű és savanyú üveges ízekhez hasonló elegy tárulkozott ki, ahogy melegedett úgy pedig hozzájött egy jellegzetes poshadt, kénes kavalkád is. Őszintén szólva én sokkal rosszabbra számítottam, mindössze 169 Ft-ért nem különösebben drága, azonban az anyagot mindenképpen kispórolták belőle. Ez nemcsak azon mutatkozik meg, hogy az átlagtól alacsonyabb alkoholtartalma van, hanem azon is, hogy térfogatnövelő kukoricagrízt is tettek bele, amelynek a jelenléte még egy sörnél sem jelentett jót. A kortyolások során előtörtek bennem a középiskolás évek emlékei, amikor még mindegy volt, hogy a haverokkal mit iszunk... A csapos adta a sört, mi meg egyszerűen benyomtuk a keserű löttyöt, nem kérdeztünk semmit. Tulajdonképpen most is megittam az egész üveggel, - és bár csodát nem vártam tőle - nálam ezúttal megütötte a fogyasztható kategória alsó szintjét. Sokkal inkább innék Kőbányait, mint Spaten-t...


Alkoholtartalom: 4.3%


Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricagríz, komló, komlókivonat

Gyártja: Dreher Sörgyárak Zrt. 1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.

Itt vettem: Tesco Kecskemét, 2013.03.







Értékelés:
Sör pontszám: 3/10
Ár/érték arány: 5/10
Újra vennék? – Hááát...
Megérte? – Olcsó volt.

20 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Hát, érdekes dolog ez a magyar sör. Ugyanis ma, hazánkban 4 db nagyüzemi sörgyár van, azok pedig kivétel nélkül külföldi tulajdonba kerültek. Így igazából magyar sörnek, csak a kisüzemi termékeket szabadna nevezni.

    A multinacionális gyárakban valójában igen alacsony minőségű termékek készülnek, ugyanis a profit az első, a mennyiség, az ár, minden esetben a minőség rovására megy. Ráadásul nálunk nem gátolják a trükköket olyan szigorú törvények, mint Csehországban, vagy Németországban.

    A kézműves főzdékben szívvel lélekkel készítik a nedűt, nagy tudás és hagyományok segítségével. Az egyetlen szempont a minőség! Óriási különbség ami megmutatkozik az ital ízében is.

    Rettentő rosszat tesz nekünk fogyasztóknak, akik a jót kedveljük, hogy a világ összes sörfogyasztásának a felét (50%), 4 db azaz a négy legnagyobb gyártó adja:

    Anheuser-Busch InBev (Belga) - Borsodi
    SABMiller (Angol) - Kőbányai
    Heineken International (Holland) - Soproni
    Carlsberg Group (Dán)

    A pécsi gyárunk egyébként, egy valamivel kisebb osztrák cég, az Ottakringer tulajdonában van.

    Így mikor kőbányait iszunk, akkor egy silány multisört iszunk, abból is egy még kiheréltebbet mint az ugyancsak gagyi, de ennél egy minimálisan mégis kevésbé lezüllesztett nagy testvére, a Dreher. Ez a termék a londoni központú SABMiller gyár Budapesti üzemében készül futószalagon... Egészségünkre!


    Ha valóban magyar sörre vágyunk, szerencsére készülnek finomak is:

    http://www.kezmuvessorok.hu/

    Keserű Méz Winternacht (félbarna) 0,5L 6% - Fóti
    Keserű Méz (világos) 0,5L 6% - Fóti
    Hammurapi +21 (félbarna) 0,5L 9,7% - Fóti
    Szilvás sör (gyümölcs) 0,5L 3,7% - Békésszentandrási
    No Limit (világos) 0,33L 8,6% - Hopfanatic
    Grabanc IPA (világos) 0,33L 5,4% - Armando Otchoa
    Bitterfly (félbarna) 0,33L 7% - Hopfanatic
    Tuck Barát (félbarna) 0,33L 7,7% - Bors Serfőzde
    Papap O'Hara (barna) 0,33L 6,5% - Hara'Punk
    Angry Beast (barna) 0,33L 12% - Hopfanatic
    Sörapu Narancsos Mézes Gyömbérsöre (mézes) 0,5L 4,5% - Fóti
    Szent András Könnye (gyümölcs) 0,33L 9% - Békésszentandrási
    Sherwood (barna) 0,33L 6,5% - Bors Serfőzde
    Black Rose (barna) 0,33L 9% - Békésszentandrási
    Fóti Pils (világos) 0,5L 4,7% - Fóti
    Dupla köleses sör (félbarna) 0,5L 5% - Bandusz
    Fóti Zwickl (világos) 0,5L 5,7% - Fóti
    Pöröly (világos) 0,33L 11,7% - Békésszentandrási
    Cortez kukoricasör (világos) 0,5L 5,5% - Rizmajer
    Ogre Söre (világos) 0,5L 4,8% - Békésszentandrási

    http://www.fozdefeszt.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a kézműves sörök kibaszott drágák. Az elvárásunk az lenne, hogy legyen olcsó világos magyar sör, kukorica nélkül. Legyen 260 egy üveg.

      Törlés
  2. Megérte? – Olcsó volt. xD 169Ft,sztm kurvára nem olcsó egy kőbambiért,de amúgy egész iható,az utóbbi időben meg szerintem jobb is,mint a tavalyi évet nézve a 4,2V/V szériások.....Azokat rendesen elkenték,jó persze kinek a pap,kinek a paplan,ennyit elöljáróban.esetleg,ha nagyobb mennyiségben tervezel sört venni,és nicns nálad csak apró pénz kb 1500-2000ezer ft,abból 15üveg totál kijön 0,5XDoboz,változó hol mennyi...én most 6ot vettem per pill 125Ft darabja,jól behűtve,még egész iható...más kérdés,nem álmaim söröcskéje,de meglehet inni 1x. :)

    VálaszTörlés
  3. "Az első kortyok során keserű és savanyú üveges ízekhez hasonló elegy tárulkozott ki, ahogy melegedett úgy pedig hozzájött egy jellegzetes poshadt, kénes kavalkád is." A kénes ízt feltehetőleg a közönséges akkumulátorsav adja.Autóalkatrész nagykerben dolgozom és az egyik vevőnk említette, hogy a Régifóti úti Mister sörföző gyakran viszi tőle az akkusavat, katalizátorként használják a főzés valamelyik szakaszában.

    nátrium-hidrogén-szulfit (nátrium-biszulfit) :

    Fehér, szilárd anyag: NaHSO3; nagyon jól oldódik vízben (oldata sárga), kissé oldódik etanolban; monoklin; relatív sűrűsége: 1,48. Melegítve nátrium-szulfátra, kén-dioxidra és kénre bomlik. Nátrium-karbonát-oldatnak kén-dioxiddal való telítésével keletkezik. Felhasználják a sörgyártásban és boroshordók sterilizálására. Általánosan használt fertőtlenítő és fehérítő szer.

    VálaszTörlés
  4. Ha nem jó magyar sör az ùri gyomrotoknak , akkor igyatok külföldi seert ami semmivrl sem jobb a miejinknél csak van valamilyem neve , csak igyák a zsidók söreit , egézszégetekre. Uj magyar csávok 60-70 években apáitok mit ìvott ???? Hideg vizet .

    VálaszTörlés
  5. Először is ma Magyarországon 4 db nagy sörgyár van, de mindegyik külföldi tulajdonban. A bőcsi Borsodi igazából belga ABInBev, a budapesti Dréher az angol SABMiller, a soproni az holland Heineken, a pécsi pedig osztrák Ottakringer. Így pl a borsodi, soproni, arany ászok, kőbányai, szalon, tulajdonképpen nem is magyar sör! Persze, hogy a külföldi ismert sörök sem jobbak ezeknél, mivel pontosan ugyanezek a multik gyártják azokat is, csak az ottani felvásárolt üzemekben. Ezek a régi nagy ismert magyar márkák, mielőtt megvásárolták volna őket a rendszerváltás után a nemzetközi csoportok, sokkal jobbak voltak. A 60-as 70-es években, bár semmi extrát nem képviseltek, valódi alapanyagokból, hagyományos eljárással készültek. A privatizáció után, a mindenáron hatalmas profitra hajtó külföldi tulajdonosok rontották le szándékosan a minőséget, az olcsóbb előállítás érdekében! Most hatalmas nyereséget besöpörve vernek át, és silány szemetet itatnak velünk, és a világon mindenhol!

    Megoldás a tudatos vásárlás!
    Vásároljunk valóban magyar termékeket!
    Vásároljunk kiváló minőséget a selejt helyett!

    Ez jó a gazdaságnak, és jó nekünk is! Támogatjuk a magyar vállalkozásokat, és valódi minőséget iszunk az igazi élvezetekért. Ezért kell hazai kézműves sört inni, és csakis azt. Azok igazán jó alapanyagokból, nagy szakértelemmel, odafigyeléssel készülnek. Igazi csúcsminőség! Nagyon finom, kiváló termékek. Drágábbak ugyan, de minden forintot megérnek!

    Magyar vonalon ajánlom például:


    Keserű Méz (Fóti Sörfőzde)
    Fekete Korsó (Békésszentandrási Sörfőzde)
    Corvinus Rex (Serforrás Sörfőzde)
    Cortez (Rizmajer Sörfőzde)
    Köleses (Bandusz)

    White Horse (Stari Sörfőzde)
    Pokerface (Legenda Sörfőzde)
    Diesel (Legenda Sörfőzde)
    Bitterfly (Hopfanatic)
    Sherwood (Bors Serfőzde)


    De ezen Magyar főzdék összes sörét érdemes végigkóstolni! Ég és föld a különbség!

    További információ: http://www.kezmuvessorok.hu/

    VálaszTörlés
  6. Nem is értem, hogy nyert a Kőbányai "Monde Selection" díjat több évben is
    (annak ellenére sem, hogy pontos fogalmam nincs, hogy ezt a díjat hogyan ítélik oda, és valós érdem-e. Azonban, számomra a "Kőbányai sör", mint minőség, nem összeegyeztethető akármilyen díjjal is...)

    VálaszTörlés
  7. hát nem,mintha poshadt patkányrágta kukoricacsutkába haraptam volna bele....de most mégis ezt iszom.egy évben 1xer kibírható..tudom én bűntetni lehet vele.de ha sörözni akarsz és csóró vagy,akkor ez is megteszi....lehet alkesz szövegnek tűnt.de nem minden héten iszom ilyen hitvány-t,ámbár magyar sör...a többi ország multicigányjait miért gazdagítanám állandóan.haha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A dréher sörgyár - tehát a kőbányai sör is - a londoni központú SABMiller multinacionális söróriás tulajdonában van.

      Törlés
  8. Leendő biomérnökként, egy biotechnológiai eljárásokkal foglalkozó kurzus keretén belül kedves tanárunk beavatott minket a magyar sorgyártás rejtelmeibe.Volt alkalmuk gyárlátogatásra menni, ahova szerencsére (vagy szerencsétlenül?) sikerült korán érkezniük, így szemtanúi lehett a sörgyártás azon nem hivatalos lépésének, amikor az elszánt dolgozók az erjesztő medencékből halászták ki a belefulladt patkányokat... Egészségünkre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látjátok, ilyen a nagyüzemi sörgyártás!!!
      A kisüzemekben ilyen természetesen nincs.


      Legenda sörfőzde

      http://youtu.be/NNKV7MieZhE

      1162 Budapest, Szlovák út 116.



      Törlés
    2. Nagyon vicces vagy a kamu sztoriddal! Egy nagyüzemi sörfőzdét rendszeresen ellenőriznek, és annyi lenne nekik, ha patkányokat kéne az erjesztő medencékből halászni.
      Ellenben egy gagyi, kisüzemi sörfőzdéről simán el tudom képzelni, hogy a higiéniára fittyet hánynak. Egyébként undorító, hogy csak úgy tudjátok reklámozni a kisüzemi söreiteket, hogy a nagyüzemi söröket mocskoljátok.

      Törlés
    3. Kedves "Névtelen"!Ne engem tessék leszólni,a sztorit tanár mesélte,nem én fabrikáltam.Nem zárom ki,hogy nem történhet meg ilyesmi,és persze ahogy említetted ez kisüzemnél is előfordulhat,kitudja,ha a sör mesélni tudna :) Nem ócsárolni akartam, lehet csak egy görbe este fiktív sztoria.Mindenesetre én is ezeket iszom :) Továbbra is egészségetekre!

      Törlés
  9. Nem pasztőrözött Szavatossági idő 8 nap 10,5 °B

    Ez volt régen remélem egyszer kiadják ugyan így olyan limitált szériába ,hogy én is megkóstol hasam milyen volt régen a Kőbányai világos

    VálaszTörlés
  10. Az a baj vele hogy rém gyenge, 4,8 amit még el lehet viselni de az alatt ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is úgy vagyok az alkohol tartalommal,hogy max. 4% ,de általában 5+ ! A 4% alattiakat csak patikában engedném forgalmazni !!! Csak vizelethajtónak alkalmasak, viszonylag elfogadható áron.

      Törlés
  11. Nekem, kifejezetten Ízlik, Kb. havonta 10-15 sört iszom, És vagy heineken vagy Kőbányai ,(Csak üveges!) , persze márka független vagyok... Egyén , ízlés függő , de nekem 100X jobban ízlik a ma kapható soproninál...
    Úgyhogy van egy ládám, amit kb 2 havonta légtelenítek :D (mostani ára 149 HUF)
    Egészségünkre!

    VálaszTörlés
  12. A 2 literes palackok zárókupakja egyre gyatrább. Már ott tart, hogy minden második átereszt. Már bontatlanul sem tanácsos az oldalára fektetni.

    VálaszTörlés
  13. Sose igyál műanyag palackos sört.

    VálaszTörlés