2014. május 4., vasárnap

Staropramen Lezák 5% 2014

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: A Staropramen is új design-t kapott, legalábbis ami az eredeti változatot illeti (A régivel itt lehet összehasonlítani, valamint a magyar változattal pedig itt). Megesküdtem volna arra, hogy ezzel a váltással együtt az összetevők is megáltoztak, de visszakerestem a 2011-es bejegyzésemet, és nagy meglepetésemre már azon az üvegen is felsorolták többek közt a maltózszirupot is.. No de ne szaladjunk ennyire előre, mivel ez most egy páros teszt is egyben, mivel az új Staropramen Ležák 5%, valamint a szűretlen Staropramen Nefiltrovaný 5% is új versenyzőként indult a rajtvonalnál. Kövezzetek meg, de sajnos Staropramenes korsóból nincs két egyformám, így az Aldersbacher poharára esett a választásom annak céljából, hogy egyenlő feltételek mellett lehessen megismerni a két sör képét. A sima Ležák szemmel láthatóan határozottan telt színnel rendelkezik, valamint tökéletesen tiszta, átlátszó is. A "nefiltrovaný" pedig hozza azt, ami rá van írva, azaz szűretlen, zavaros állagú. Érdekes volt látni, hogy a szűretlen változatnak mennyivel nagyobb és dúsabb hab keletkezett a tetején. Ezután a Ležák-ból kortyoltam először, és meg kellett állapítanom, hogy ez még mindig korrekt, finom cseh sör. Valamivel határozottabb komlóízre emlékeztem, de így is karakteres és finom!
A szűretlen változatról viszont nem tudok ennyi jót elmondani, ugyanis annak ellenére, hogy utóízében határozottan tiszta és keserű, a kortyolások közben valamiféle citrusos, és gumi(?) ízt fedeztem fel benne. Mindazonáltal, hogy ez egy - a címke szerint - búzával ízesített szűretlen világos sör - tehát nem búzasör, felfedezhetőek benne a búzasörökre jellemző jegyek mind küllemre, mind pedig ízvilágban (bár ez utóbbit tekintve kevésbé). A szűretlen is lecsúszott, tehát nem rossz sör ez, viszont az egyszeri élmény után legözelebb a rekeszbe nem ezt fogom majd belepakolni. Igaz, hogy csak 10 eurocent különbség volt a két üveg között, de a fentiek tükrében a 0.69€ a sima változatért maximálisan megérte, a 0.79€ pedig szerintem felesleges felárat jelent a szűretlenért.

Az Original Cseh-re ezúttal 8 pontot adnék, a szűretlen változatra viszont, a vegyes érzelmeknek köszönhetően inkább csak 5-öt.


Alkoholtartalom: 5%


Összetevők:
víz, árpamaláta, komló, maltózszirup, komlótermékek, izomerizált komlókivonat

Gyártja: Pivovary Staropramen s.r.o. Nádrazní 84, 150 00 Praha 5.

Itt vettem:
Billa, Sturovo (Párkány), Szlovákia; Ára: €0.69 (2014.03)






Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: -  10/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - IGEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése