2011. június 17., péntek

Becks 5%

Típus: Német sör, világos

Saját tapasztalat: Mai tesztalanyom egy német sör lesz, amely nem más, mint a Beck's. Világos, kellemesen habosodó német sör. Íze semmi extrát nem tartogat, kellemes kesernyés, kellemetlen utóízt nem éreztem az üveg tartalmának elfogyasztása alatt. Összetevői alapján - szerencsére - csak ivóvizet, árpamalátát és komlót tartalmaz. Szeretem az ilyen söröket, a Tuborgban is csak ezek az alapösszetevők voltak és az is nagyon ízlett.

Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló

Gyártja és forgalmazza: Borsodi Sörgyár Kft, Bőcs, Rákóczi u. 81, a Braurei Beck GmbH & Co KG, Bremen, Németország licensze alapján

Itt vettem: Kecskemét, Tesco - Ára: 202 Ft



Értékelés:

Újra vennék? – Igen
Megérte? – Igen

Sör pontszám: 8/10
Ár/érték arány: 9/10

18 megjegyzés:

  1. Érdemes lenne többször próbára tenni ezt a sört,mert több ismerősöm-valamint az én tapasztalatom is az,hogy nem állandó a minősége.
    Legelső alkalommal,azt mondtam,hogy végre megtaláltam a kedvenc "nembúza"sörömet(mert amúgy a búzasört szeretem)...következő alkalommal pedig egy ihatatlan lötty volt,pedig a szavatossága is jó volt.Érthetetlen.
    Üdv Lacc

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon egyetértek. Eleve előnnyel indul a sörtisztasági törvénynek való megfelelőségével, amit okosan a reklámokban ki is hangsúlyoztak. Meg is voltam elégedve vele egy ideig. Legutóbb azonban az íze sem hozta a megszokottat, és borzalmasan éreztem magam utána (felfúvódás, stb.). Bőcsön ezt is elk.ták?

      Törlés
  2. Én eddig egyszer ittam ilyet, nekem nagyon bejött.

    VálaszTörlés
  3. Én eddig kétszer próbáltam. A második próba arról szólt hogy "egye fene, adok neki még egy esélyt"....

    Azon is csúnyán elhasalt. Kortyolgatása közben sorozatosan fintorokat csalt az arcomra, és játszottam a gondolattal hogy nem iszom meg az egészet.
    Talán, de csak talán 40 fokban a strandon a sültkolbász mellé még jól is esne, de a mindennapi sörözéshez felejtős.

    VálaszTörlés
  4. nekem csak annyi a tapasztalatom, hogy németben teljesen más össze se lehet hasonlítani. A HB-vel is úgy vagyok csak németbe iszom itthon ihatatlan!!!

    VálaszTörlés
  5. Ez itthon = ihatatlan kategória !

    VálaszTörlés
  6. Szerintem a legjobb itthon gyártott külföldi sör. Annyi probléma van csak, hogy a borsodi néha a szar főzést is piacra dobja és ez minden termékére igaz. Bár a Beck's esetében ez azért ritkábban fordul elő mint a saját termékeiben. Ha 200 forint környékén van akkor habozás nélkül megveszem vállalva azt a kis rizikót, hogy nem a legjobb főzés :)

    VálaszTörlés
  7. Tényleg volt egy ihatatlan széria. Azóta óvatos vagyok vele. Bár mostanában nem volt rá okom, de hát, ha egyszer megégeti az ember magát.

    VálaszTörlés
  8. A magyarországi verzió átlagon aluli ja ezt is a fos borsodi csinálja megértem azt aki lehúzza de Angliában az üveges is és a csapolt is fenomenális! Brutális különbség van köztük!

    VálaszTörlés
  9. Nagy a különbség, de a kinti is messze van a fenomenálistól!

    A világ egyik legrangosabb sörértékelő oldalán, közel 2000 ember alapján, mindössze 10%-ot ért el!
    http://www.ratebeer.com/beer/becks/703/

    Maga az egész Lager sör kategória nem túl izgalmas, a modern ALE-ek világa sokkal változatosabb.



    A sör vízből, malátából, komlóból és élesztőből álló alkoholos ital. A maláta tulajdonképpen a csíráztatott árpa mag. Ez adja minden alapját, egyben az édeskés ízét a sörnek. A komló egy kenderféle, aminek a tobozkáit használják fel, ez felelős a keserű ízért. Érdekes, hogy a sörkészítéshez ez az alapanyag, a többivel ellentétben, nem szükségszerű, igazából mint természetes tartósító és fűszer szerepel.

    Alapvetően a sörök két nagy kategóriára bonthatók, az un. Lager és az un. Ale típusokra. Itt az élesztő fajtája tér el alapvetően, ezért karakteresen különböző ízvilágú lesz a végeredmény. Mindkettőben számos alkategória található.

    Magyarországon 4 nagy sörgyár van, mindegyik külföldi kézben. A borsodi, a világ legnagyobb söróriásának, a belga ABInBev-nek a tulajdona. A kőbányai a második legnagyobb angol SABMiller-é, a soproni a harmadik holland Heineken csoporthoz tartozik. A világ negyedik legnagyobbjának, a dán Carlsberg-nek itt nincs gyára. Az utolsó sörgyárunkat, a pécsit, egy kisebb osztrák cég, az Ottakringer vásárolta fel. Érdekesség, hogy a világ teljes sörfogyasztásának 50%-át, tehát a felét, mindössze 4 sörgyár, a négy legnagyobb világcég adja. Sajnos ezek a legtöbb esetben nem ütik meg a mércét a minőség szempontjából, a profitkényszer miatt!

    Jópár éve az USA sörínyencei megelégelték az ihatatlan borzalmak mindent uraló világát, és gombamód szaporodtak a kis sörüzemek, akiknek az egyetlen célja a valóban remek sör megalkotása lett. A craft beer revolution, azaz a "sörforradalom" néhány éve már hazánkban is érezteti a hatását. Speciális sörboltok nyíltak, kisüzemi sörfőzdék alakultak. A gasztronómia részeként, a bor- illetve a pálinkafogyasztásához hasonló kultúra van kialakulóban.

    A Lager-ek és a kontinentális komlók kora lejárt! A jelen irányzata az Ale típus, és az újvilági komlók házasítása! Már nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos! A hozzá illő ételek, a fogyasztási hőmérséklet, a pohár formája, mind-mind lényeges momentumokká váltak.

    A nagyipari sör úgy viszonyul a kézműveshez, mint a zacskós leves anyukánk vasárnapi húsleveséhez! A nagyipari sör mindig profitorientált, így az alapanyagok minősége és a készítés folyamata is alárendelődik ennek. Sajnos az átlag boltokban egyelőre szinte csak ilyenekhez lehet hozzájutni.

    A minőségi alapanyagokból nagy odafigyeléssel és szakértelemmel előállított személyes termék mindig drágább, ezt el kell fogadni! Ahogy a kannásbor sem annyi mint egy jófajta palackos, vagy egy minőségi gyümölcspálinka is drágább mint az összepancsolt kommersz. Az igazi sörök, a kisüzemi kézműves termékek, még véletlenül sem tartalmaznak oda nem illő anyagokat, az elsődleges szempont a minőség, nem pedig a gazdaságosság!

    Végig kell kóstolni a magyar kisüzemi vonalat, majd a nemzetközi porond legjavát! Egy teljesen új világ nyílik meg, egy hatalmas élmény! Óriási választékkal, ami kiválóságával magát adja el! És itt nem az átlag fogyasztó által ismert, marketinggel megtámogatott "nagy" márkákat kell érteni. Felfedezni az IPA-k és a Stout-ok világát, a különböző komló fajtákat, és átértékelni mindent, amit eddig a sörről gondoltunk!!!

    VálaszTörlés
  10. Szerintem egy kifejezetten jó sör, még az itthon gyártott is. A legjobb itthon gyártott vilagos sör véleményem szerint (persze a kézművessörök jobbak). Az íze a Tuborghoz hasonló, talán egy kicsit gyengébb.

    VálaszTörlés
  11. Most ittam egyet behűtve. Kellemes kesernyés, a habot rendesen tartja , enyhén fejbe is ütött. Korrekt termék.

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. az eredeti Beck's egy kiváló sör a maga kategóriájában a top 3 valamelyike és kint véve No.-ban ez igaz is, de amit itthon csinál belőle a borsodi mészárszék az szánalmas .... undorító mellékíz, hullámzó minőség soha nem veszek magyar gyártmányt ebből az amúgy kitünő sörből

    VálaszTörlés
  14. Háát..megittam, de most egy darabig nem veszek, mert nulla hab, vizes ‘íz’, igazából alkoholos arpale. Iható egyébként, ilyennek kepzelnem el egy normális világban a kocsmai alap csapoltat.

    VálaszTörlés